tiistai 13. marraskuuta 2012

Ihminen ei talouden keskus

Humanistisessa filosofiassa ihminen on kaiken keskus. Humanistit palvovat ihmistä. Tämä ei kuitenkaan ole universaalia ja esim. Kapitalismi ei ole samallalailla ihmiskeskeinen.
http://anttiheinonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124334-libertarismin-parodokseja-osa-i

Tätä on tietysti vaikea ymmärtää humanistien saastuttamien ihmisten. Monet talousjärjestelmän toiminnat vaikuttavat siten irvokkailta ihmisaktivistien kannalta mutta laajemmasta perspektiivistä ne tulevat ymmärrettäviksi. Ymmärtääkseen todellisuutta ihmisten  pitäisi päästä omien rajojensa ulkopuolella ja ymmärtää ja tuntea laajempi totuus. Luonnollisesti tämä on vaikeaa muttei kuitenkaan täysin mahdotonta. Monissa uskonnoissa todellisena tarkoituksena on juuri ylittää nämä tietoisuuden rajat. Erityisesti idän uskonnot ovat usein korostaneet juuri tietä, jolla nämä rajat ylitetään kun taas esim. kristinuskossa usko itsessään voi auttaa ylittämään nämä rajat.

Maallinen on katoavaista, todellinen todellisuus on muualla kuin aistitodellisuuden luoma harha. Samoin kuin todellisuus on muualla; on myös talouden todellinen tila ja tarkoitus muualla kuin mitä ihmiset yleisesti ymmärtävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti