lauantai 28. tammikuuta 2023

Ukraina ja Trump

Trump uhoaa tekevänsä rauhan Ukrainaan. Putin ja Trump ovat tunnetusti kavereita keskenään eli Trump luultavasti antaisi Ukrainan suoraan Venäjälle. Kyllähän sillä tyylillä luonnollisesti saa rauhan aikaiseksi. Tietysti voidaan miettiä, että mitkä ovat Ukrainan sodan kustannukset eli Trump ainakin tässä mielessä toimisi rationaalisesti. Moni amerikkalainen ei halua maksaa elintaso menetyksenä Ukrainan sotaa. Samoin Bidenin Kiina boikotit ovat olleet varsin kalliita Amerikan elintasolle. Intelin ja muiden tulot ovat pienentyneet rajusti juuri Kiina boikottien takia. Kiina on kuitenkin monelle asialle maailman suurin markkina eli jos et ole siellä läsnä niin valtavat rahasummat jäävät tienaamatta.

Amerikan kannalta Kiinan boikotit tulevat kalliiksi nimenomaan siksi, että se iskee nimenomaan maan parhaiten palkattuihin ihmisiin eli rahamenetykset ovat valtavia. Lisäksi näissä huipputeknologian tuotteissa on valtavan hyvät tuottomarginaalit eli raha menetykset ovat siinäkin mielessä suuria. Hampurilaisia tai jotain vehnää saa myydä valtavat määrät, että yhden huipputeknologia yrityksen tappiot saa peitettyä. Kyllähän tietysti vehnässä on hyvät tuotot, koska Amerikassa on kuitenkin hyvää maatalousmaata aika paljon eli kyllä vehnälläkin tuottoja aikaiseksi saa. Tosin elintarvikkeissa on sitten jollekin ongelmana se, että työntekijät täytyy tuoda jostain Meksikosta. Joku rusinateollisuus (Sunmaid) pyörii aika pitkälti meksikolaisten noukkijoiden työpanoksella. Taloudellisestihan on sinällään järkevää tuoda työntekijät meksikosta sillä he viitsivät ja haluavat tehdä kovasti työtä. Perusamerikkalainen ei oikein viitsi lähteä näihin maataloushommiin, jotka ovat varsin rankkoja ja vähätuottoisia työntekijälle, eihän Suomessakaan työvoimavaltainen maatalous toimi ilman ulkomaalaisia työntekijöitä (Tomaattituotanto, mansikanviljely ja marjojen kerääminen metsistä). Sama tietysti koskee jotain turismiteollisuutta ja muuta. Pariisin turismi ei pyörisi tuntiakaan ranskalaisella työvoimalla ja työntekokulttuurilla. Ja sama tietysti koskee myös Suomen Lappia, ei sielläkään suomalaisella työntekotavalla asioita saataisi hoidettua. Sama ilmiö on nähtävissä koko Suomen vientiteollisuudessa, sekin pyörii ulkomaisilla työntekijöillä. Sinälläänhän siinä, että työntekijät tuodaan pitkälti ulkomailta ei ole mitään vikaa vaan se on maailmalla yleinen tapa. Käytännössä kaikki maailman vientiteollisuudet toimivat näin. Kotimarkkinoilla voi asiat sitten olla erilailla. Se nyt on samantekevään tuodaanko työntekijöitä vai ei, koska näin on aina tehty ja tullaan aina tekemään. Se mitä tuodaan on jonkin verran vaihdellut.

Onko Amerikan etujen mukaista tapella Venäjän kanssa. Luultavasti ei, koska Kiina on Amerikalle paljon isompi uhka pidemmän päälle. Venäjä nyt ei pysty nousemaan kovinkaan merkittäväksi tekijäksi, koska Venäjällä ei ole minkäänlaista kykyä tuottaa mitään vientiteollisuutta muuta, kuin energia, metallit, aseet ja ihmisiset. Sieltähän lähtee ihmisiä paljon töihin Länteen, huippumalleja, tiedemiehiä, taiteilijoita ja muita erikoisihmisiä eli kyllä siellä jotain osaamista on mutta ei sillä pitkälle taloudellisesti porskuteta. Taitavia venäläisiä on paljon maailmalla tärkeissä hommissa mutta ei siitä koituvalla rahavirralla pitkälle pääse vaikka tietysti kyllä sillä joku arvo on. Venäläiset naisethan ovat tunnetusti varsinaisia kaunottaria eli kyllä heillä on kysyntää markkinoilla ja sama koskee venäläisiä tiedemiehiä. Suomessa joku kvanttiteknologia ja nanoteknologia pyörii ihan venäläisellä osaamisella, ja sama koskee amerikan ja kanadan kvanttitouhuja. Venäläisiä on siellä näissä hommissa paljon. No, amerikan huipputeknologia ei pyörisi päivääkään ilman kiinalaisia, intialaisia ja venäläisiä osaajia. Ei perusjenkkiä kiinnosta opiskella vuosikausia jotain nanoteknologiaa kun helpompiakin rikastumis väyliä on. Eihän tieteessä koskaan saa kunnon palkkaa jos ei sitten kykene perustamaan omaa firmaa ja silloinkin tie on vaikea ja karikkoinen. Jostain Youtube videosta voi saada paljon paremman tuoton kuin vuosikymmenten opiskelusta ja tutkimustyöstä. 

Suomalainen duunari on hyötynyt valtavasti ulkomaisesta työvoimasta, ei tuollaisia jättipalkkoja ja sosiaaliturvaa pystyttäisi maksamaan jos ei olisi ulkomaista kustannustehokasta työvoimaa. 

Kuva 1. Putin ja Trump, StableDiffusion


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti