tiistai 2. maaliskuuta 2021

Avoin laitteisto

Open Source (eli avoin lähdekoodi) on edennyt siihen vaiheeseen, että myös laitteistoa avataan.

Indeed, the nascent open source hardware movement can glean lessons from their software brethren. Over the last several years, in examples of what critics described as “enlightened self-interest,” behemoths such as Microsoft (GitHub) and IBM (Red Hat) have snapped up key sectors of the open source software movement.

If and when open source hardware development reaches critical mass, might the same acquisition spree repeat itself, potentially stymying hardware innovation? Industry observers are divided on the impact of pending deals such as Nvidia’s acquisition of chip IP vendor Arm Ltd. would have on the ambitious RISC-V project.

https://www.eetimes.com/the-rise-of-open-hardware/

Avoin lähdekoodi muuttaa lähinnä sitä kelä on valta päättää asioista. Avoin koodi on osoittanut, että hajautettu kehitys on mahdollinen ja ainakin jossain tilanteissa kilpailukykyinen. Linux on kehittynyt varsin nopeasti ja siitä on tullut kilpailukykyinen Microsoftin Windowsin kanssa. Laitteiston kehityksessä on omat ongelmansa mm. se, että yleensä laitteiston valmistamiseen tarvitaan paljon erilaisia laitteita, jotka maksavat yleensä hirveästi. Siitä huolimatta Risc-V etenee koko ajan, yötä päivää. Itse näen, että tämä paradigma muutos, jonka avoimet teknologiat mahdollistavat - on erityisen tärkeää ja edullista ihmiskunnan jatkokehitykselle. 

Perinteisesti ISAt (eli minkälaisia käskyjä tietokoneen prosessori voi ajaa) ovat olleet jonkun suuryrityksen yksityisomaisuutta (Intelin x86, Arm, MIPS). Yksityisomaisuutena  olevaa ISA:a ei saa käyttää ilman lisenssiä, joka maksaa ja jota ei saa muuttaa ilman lupaa. Käytännössä esim. Intelin x86 ei saa lisenssiä juuri mitenkään, jos sinulla ei sitä jo ennestään ole (eli AMD:lla on lisenssi). VIA:lla on kanssa ollut lisenssi mutta sillä ei ole tuotantoa. Muistaakseni jollakin kiinalaisfirmalla (yhteistyön kautta) on myös x86 lisenssi. Lisäksi x86 on niin monimutkainen prosessori ettei sitä pysty toteuttamaan halvalla, vaan sen toteuttaminen maksaa hirveästi (puhutaan miljardeista euroista). Risc-V prosessorit ovat sen verran yksinkertaisia, että niiden toteuttaminen on halvempaa. 

https://www.eetimes.com/risc-v-processor-designs-emerge/

Monelle kehitysmaalle (Intia) ainut mahdollisuus omaan riippumattomaan prosessorituotantoon Risc-V. Intia panostaakin paljon siihen, samoin kiinalla on kiinnostusta omaan riippumattomaan tuotantoon.

https://www.eetimes.com/ibm-brings-8-bit-ai-training-to-hardware/

Lisäksi nykyään on erityisesti tekoälyyn kehitetty omia piirejä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti