keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Koronasulku voi kestää vuosikymmeniä

Pääministeri Sanna Marin (sd) nosti Säätytalon portailla esiin huolensa lähitulevaisuudesta. Hän on huolissaan uusista koronan muunnosviruksista ja kertoi pitäneensä asiaa esillä aina EU-kokouksissa.

Marinin mukaan hän on esittänyt EU:lle yhteistä hätätilamenettelyä, jonka mukaan yhteisillä sisämarkkinoilla toimittaisiin, jos uudet koronamuunnokset uhkaavat. Tämä tarkoittaisi, että kaikilla EU-mailla olisi yhteneväiset käytännöt rajamenettelystä. Marin sanoi, että taistelu koronaa vastaan ei siis välttämättä ole vielä loppusuoralla, vaan "voimme olla tässä tilanteessa vielä vuosia".

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/aca5dc01-0411-4bc4-8400-877ce3d55601 

Sanna Marin kertoo rehellisesti, että Korona sulku voi kestää vuosikymmeniä. Jos lääketiede ei pysty kehittämään sellaista rokotetta, joka toimisi mutaatioita vastaan, niin korona sulku voi kestää vaikka kuinka kauan. Yhteiskunnan pitää valmistautua sellaiseen vaihtoehtoo, että korona (ja muut) taudit voivat jyllätä ikuisesti. Tauteja tulee aina uusia ja vanhat mutatoituvat; sille ei voi mitään.

Ihmiset eivät ymmärrä, että korona (ja muut taudit) leviävät exponentiaalisesti. Exponentiaalinen leviäminen tarkoittaa sitä, että tauti leviää samallalailla kuin korkoa korolle taloudessa. Vauhti on vaan paljon suurempi.

Suppe ystävämme laskee helposti kuinka moninkertaiseki tauti kasvaa esim. vuodessa.

r=leviämis kerroin

t=aika viikoissa

c=syklin pituus viikoissa

https://www.wolframalpha.com/input/?i=r%3D1.2%3B+t%3D52%3Bc%3D3%3B+r%5E%28t%2Fc%29

Laskimeen voi sitten muuttaa r,t,c arvoja. Kannattaa kokeilla erilaisia arvoja vertailla tuloksia. Pienet muutokset r ovat tosi isoja. Amerikkalaiset käyttävät pistettä pilkun sijaan desimaalipisteenä.

Tämä pikku laskutoimitus osoittaa kuinka rajua kasvu voi olla. Exponentiaalinen kasvu räjähtää kaikilla yhtä isommilla r:n arvoilla. Jos r<1 niin tautii hiipuu nopeasti. Nyky r>1 eli se räjähtää. Tätä räjähtämistä on vaikea ymmärtää jos on nukkunut matematiikan tunnilla. Sinällään ilmiö pitäisi olla ymmärrettävä peruskoulumatematiikalla mutta tosi kokemus elämästä osoittaa, että väestö ei osaa edes peruskoulumatematiikkaa. Mitä siellä lukiossa on oikein jäänyt päähän kun ei edes perusmatematiikkaa hallita?

Malli ei missäänn nimessä ole tarkka, koska se ei ota huomioon ns. laumasuojaa tai muuta sellaista. Lähinnä malli antaa suuntaa. Yksinkertaisin mahdollinen mallisi olisi r*t/c; mutta silloin se ei ottaisi huomioon ilmiön exponentiaalisuutta. Nimenomaan exsponentiaalisuus dominoi tämän mallin vastauksia. 

Alla laskelmat muutamilla r:n arvoilla:

r=0.9  tulos=0.16 eli hiipuu pois

r=1.0  tulos 1 eli pysyy samana

r=1.1 tulos 5.2 aika kovaa kasvua

r=1.2 tulos 23.6

r=1.3 tulos 94.4

r=1.4 tulos 341

r=1.5 tulos 1128

r=2.0 tulos 165000

Kaikki varmaan ymmärtävät nyt mistä on kyse. Jos r kasvaa edes vähän, niin silloin tautisten määrä kasvaa äkkiä rajusti. Tämän takia r:n kasvu täytyy taittaa keinolla millä hyvänsä. Käytännössä r täytyy painaa alle yhden, että tilanne pysyy edes jotenkuten hallinnassa. Täytyy vielä muistaa, että tämä on vain yhden vuoden tartuntojen kasvu. Todellisuus on vielä hirveämpi yli yhden vuoden aikajänteellä. Räjähdys on paljon rajumpi. Tätä voi kokeilla kasvattamalla t:n arvoa (t on viikoissa).

Malli siis mittaa kuinka monta tartuntaa tapahtuu ajanjakson lopussa eli kumulatiiviset tautiluvut saadaan kun lasketaan kaikki luvut yhteen viemällä t=1 aina t=52. 

Jos t=104 (eli 2 vuotta) ja r=1.4 tulos 116000

https://www.wolframalpha.com/input/?i=r%3D1.4%3B+t%3D104%3Bc%3D3%3B+r%5E%28t%2Fc%29

Aika nopeasti huomataan, että tulokset ylittävät Suomen väkimäärän. Jos tautia ei voi saada kuin kerran, niin silloin todelliset lukemat ovat paljon pienempi, mutta silti suuria.  Jos taudin immuniteetti kestää vaikka 6kk, niin silloin tulokset ovat vähän pienempi kuin mitä malli antaa ymmärtää.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronavirusepidemian-mallinnusta

r on siis r0. c=gamma, myy:tä ei ole. 

http://nwohavaintoja.blogspot.com/2021/03/hallituksen-oikea-kasi-ei-tieda-mita.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti