tiistai 2. maaliskuuta 2021

Länsimaisen kulttuurin tulevaisuudennäkymistä

Sarastuksessa on mielenkiintoinen artikkeli "Länsimaisen kulttuurin tulevaisuudennäkymistä."

https://sarastuslehti.com/2021/03/02/lansimaisen-kulttuurin-tulevaisuudennakymista/

Artikkelissa arvostellaan Amerikan digieliittiä. Digieliitin silmille on turha hyppiä, koska Superrikkaat eivät selittely toimiaan, ei heidän tarvitse. Vaikka digieliitti on pitkälti länsimaista; ei se silti fanita perinteistä kulttuuria. Se että vanhan ajan rikkaat tukivat perinteistä länsimaista kulttuuria; ei tarkoita että uuden ajan superrikkaat tekevät samoin. Täytyy muistaa, että Internet on lähtökohtaisesti globaali, vaikka Kiinalla onkin oma Internet. Aikanaan se, että vanhan ajan Superrikkaat joutuivat olemaan riippuvaisia kansallisvaltioista ei tarkoita; että nykyajan Superrikkaat ajattelisivat samoin. Globaalit taloudelliset mahdollisuudet ovat paljon suurempia kuin kansallisen tason mahdollisuudet. 

Amerikan digieliitin tausta on aivan erilainen perinteiseen vauraaseen väkeen verrattuna. Nykymiljardöörit ovat rikastuneet pitkälti omalla työllään ja he eivät ole kasvaneet perinteisen teollisuusköyhälistön joukossa. Digitalous on pitkälti globaalia ja Amerikassakin heidän ystäväpiirinsä on jo lähtökohtaisesti globaali. Lisäksi digieliitin uskonto ei ole kristinusko vaan uudemmat aatteet kuten esim. Transhumanismi (amerikkalaisten nimi Supismille) on piilaakson eliitin parissa suosittua.

Digieliitti on niin mahtava, että se kykenee luomaan oman kulttuurisen tilansa (mm. Youtube). 

Useita vuosia sitten olin lavastamassa oopperaa Brysselin Kuninkaallisessa Oopperatalossa. Kapellimestarimme toimi myös yhdysvaltalaisen Seattlen sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Tiesin, että Washingtonin osavaltiossa asuu paitsi Jeff Bezos, myös Bill Gates kaikkine Microsoftin miljardööriystävineen, joten sanoin kapellimestarille että hänellä on onnea kun tällaiset mesenaatit ja sponsorit käyvät hänen konserteissaan. Hänen vastauksensa yllätti minut. Hän sanoi, ettei IT-väki ole lainkaan kiinnostunut klassisesta musiikista. Kuten tiedetään, Yhdysvalloissa ei ole kulttuuriministeriötä ja sikäläiset oopperatalot ja orkesterit toimivat aikoinaan vain niin sanotun vanhan rahan ansiosta, siis yhteiskunnan vauraan kerroksen joka oli aina valmis tukemaan kulttuuria. Nyt huomaamme sattumalta, että uusilla teknologioilla rahaa tekeviä rikkaita ei enää kiinnosta länsimainen kulttuuri. Jos näin todella on, haluan kysyä: samaistuvatko he länsimaiseen sivilisaatioon vai eivät? En tiedä vastausta, mutta epäilen että he kuuluvat jo johonkin erilaiseen sivilisaatioon. Mitä me tiedämme luonnonlaeista? Entropia on väistämätön prosessi. Ja luodakseen jotakin aivan uutta pitää tuhota vanhaa. Jopa hiekkalaatikolla leikkivät lapset tajuavat tämän tosiasian.

https://sarastuslehti.com/2021/03/02/lansimaisen-kulttuurin-tulevaisuudennakymista/

Talouden globalisaatio on jo mennyt niin pitkälle, että taantumukselliset voimat eivät enää edes kykene hidastamaan sitä. Kun lähitulevaisuudessa Superäly saavuttaa tietoisuuden tämä muutos tulee vain kiihtymään. Täytyy muistaa, että esim. Applen perustaja Steve Jobs fanitti idän uskontoja eikä kristinuskoa. Piilaakso on rakennettu ei-kristilliselle pohjalle. Tätä moni ei tunnu tajuavan. Aikanaan Amerikka luotiin euroopasta vainoa paenneille ryhmille. Nyt samanlainen on toistunut piilaaksossa. Piilaakso on luotu vainoa ympäri maailmaa paenneille; sen arvopohja on globaali. 

Minusta näyttää siltä, että globalismin perimmäiset juuret ovat länsimaisessa sivilisaatiossa ja kulttuurissa. Globalismi itsessään on seuraava taso, seuraava aste länsimaisen kulttuurin evoluutiossa. Globalistit laajentavat ja kehittävät tiettyjä vanhoja länsimaisia arvoja – rationalismia, markkinoiden vapautta, tietyllä tapaa he jopa muokkaavat kristinuskon visiota tasa-arvoisuudesta ja ihmisten veljeydestä. Mutta samalla he hylkäävät toiset länsimaiset arvot – kansallisen identiteetin, uskonnollisen vapauden, perinteiset arvot ja kulttuuritraditiot. Länsimainen, tai sanoisinko Eurooppalainen sivilisaatio rakensi menneisyydessä kaksi jättikokoista laboratoriota, joissa kokeiltiin sivilisaation radikaalimpia ja rohkeampia ideoita – kuinka kehittää inhimillistä sivilisaatiota? Eurooppalaiset synnyttivät ja kehittivät nuo ideat, mutta niitä kokeiltiin käytännössä muilla alueilla – tarkoitan Pohjois-Amerikkaa ja kommunistisia maita. Molemmissa tapauksissa tiedämme lopputuloksen. Uutta kokeilua – globalisaatiota – voi luultavasti pitää kahden edeltävän yhdistelmänä. Ja on äärimmäisen kiinnostavaa seurata työskentelyä uudessa laboratoriossa, joka tässä tapauksessa on planeetanlaajuinen. Eikä kukaan pääse piiloon.

https://sarastuslehti.com/2021/03/02/lansimaisen-kulttuurin-tulevaisuudennakymista/

Yleisesti ottaen yritysten rakenne ja arvomaailma heijastelee sen ajan totuutta, jolloin yritys alunperin perustettiin. Teknologiayritykset eivät heijasta teollisen yhteiskunnan arvoja, koska ne on lähtökohtaisesti luotu aikana jolloin siirryttiin globaaliin palvelutalouteen. Monet amerikan rikkaat ovat syntyneet muualla ja heidän arvopohjansa on varsin sekava. Ihminen väistämättä omaksuu nuorena niitä arvoja mitä ympäristössä on. Bill Gates (Microsoftin perustaja) ei voi käyttäytyä kuin teollisuusparoni, koska hänen kasvin ympäristönsä ei ollut sellainen. 

Monelle tulee mieleen ne arvot, jotka olivat vallassa vuosikymmeniä sitten. Tätä aikaa ei kuitenkaan saa enää takaisin. Aikanaan te kaadoitte Neuvostoliiton vaikka teidän arvonne olivat sieltä peräisin. Teille ei kelvannut Kommunismi vaikka teille sitä tarjottiin. Nyt te huudatta kommunististen arvojenne perään, mutta Neuvostoliittoa ei enää ole. Sen mukana meni teidän valtanne. 

Nykyinen markkinapörssikapitalismi on oman aikansa tuote mutta todennäköisesti yhteiskunta ei enää palaa takaisin kansallisvaltioihin. Kansallisvaltioiden aika oli ja se on nyt mennyt. Onko mitään tehtävissä monet kysyvät?

http://jpoli.blogspot.com/2021/02/usa-kiina-ja-eu.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti