maanantai 8. maaliskuuta 2021

Burka kielto

Äänioikeus on toteutunut yleisesti, mutta naisasialiikkeellä on paljon tehtävää etenkin islamilaisessa kulttuuripiirissä ja muissa kehitysmaissa. Länsimaissa on viime aikoina ongelmaksi muodostunut etenkin maahanmuuttajanaisten asema. 

Tämän ongelman yhden vastenmielisen piirteen purkamiseksi ovat monet Euroopan valtiot säätäneet ns. burkalain. Sellainen on tulossa myös Sveitsiin, jossa kansa äänesti asiassa islamisteja myötäilevän hallituksen kumoon. Suomen lehdistön naisasiakantoja voi tutkiskella vaikkapa asiasta kertovien otsikoiden tasolla. 

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2021/03/sanoma-oy-islamistien-asialla.html 

Jotkut haluavat kieltää Burkan. Meillä Jussi Mediassa kannatetaan uskonnon vapautta ja jos joku haluaa pitää Burkaa niin se ihan ok. Burkan kieltäminen on ihan järjetöntä; samalla pitäisi kieltää kaikki muutkin perinnevaatteet.

https://www.bbc.com/news/world-europe-56314173

https://www.swissinfo.ch/eng/burka-ban-vote-appeals-to-islamophobia-and-feminists/46334100

Etenkin Afganistanissa perinteinen burkan väri on  sininen, vaikka muunkin värisiä burkia on. Useissa burkaa käsittelevissä jutuissa sinisen sanotaan symboloivan yksiselitteisesti naisten alistamista. Sinisellä on kuitenkin pitkä positiivinen historia sekä islamilaisissa kulttuureissa että Afganistanin, Lähi-idän ja Aasian kulttuureissa. Sininen on vihreän ohella moskeijoissa hallitseva väri. Se on ollut "pahalta silmältä" suojeleva väri, joka on symboloinut sekä toivoa että taivasta. Sininen burka on perinteisesti värjätty indigolla, jonka nimi arabiaksi on niil (sanskritin sanasta nil). Myös väriaineeseen itseensä  on liitetty suojeleva voima: iholle hankautuva väri on suojellut pahalta, huonolta onnelta ja sairauksilta. Värjääntynyttä ihoa on pidetty kauniina ja kun väriaine on pesty pois, iho on vaikuttanut vielä vaaleammalta - mitä on pidetty viehättävänä. Varmaa tietoa alkuperäisestä värisymbolismista juuri pukeutumisen kohdalla ei tunnu löytyvän mistään, mutta mutulla vaikuttaisi ennemminkin siltä, että perinteinen burkan sininen väri on aikoinaan otettu käyttöön sen suojaavien arvojen vuoksi, ja vasta myöhemmin, talebanin ja burkan pakkokäytön ja kaiken talebanliikkeen naiseen liittämien arvojen myötä, siihen on liitetty alistaminen ja negatiiviset arvot.

http://coloria.blogspot.com/2013/01/naiset-sinisissa-kaavuissaan.html

Muslimit eivät ainakaan pääasiallisesti tulkitse Burkan olevan naisia alistava.

https://avoin.media/2021/03/08/yhdysvalloissa-riisutaan-maskeja/


Länsimaissa (myös Suomessa) yleisesti käytettävä naamamaski peittää kasvot aivan samoin kuin Burka mutta naamamaskia harva haluaa kieltää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti