perjantai 7. toukokuuta 2021

Huaweita ei saa syrjiä


Suomessa operaattorit ovat tarjonneet 5G-palveluja jo kahden vuoden ajan. Moni 5G-puhelu ja datalinkki menee Huawein toimittaman tukiaseman kautta. Ruotsissa ns. midband-taajuudet saatiin jaettua operaattoreille vasta viime kuussa, mutta tulevissa verkoissa ei saa käyttää Huawein laitteita. Miten tämä on mahdollista, kun molemmissa maissa arvion pitäisi perustua samaan EU:n 5G-työkalupakkiin ja sen riskianalyyseihin?

Jotta tätä maiden erilaisuutta ymmärtää, pitää avata eroja maiden telelainsäädännössä. Suomessa kansallinen turvallisuus on huomioitu jo 1990-luvulta lähtien. Laki määrittelee hyvin tiukasti sen, miten operaattorin pitää taata verkon turvallisuus. Jos operaattorin tietoon tulee jonkinlainen riski, operaattorilla on lakisääteinen velvollisuus ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta uhka ei realisoidu.

https://etn.fi/index.php/opinion/11782-miksi-suomi-ja-ruotsi-suhtautuvat-huaweihin-eri-tavoin 

Suomen ei pidä profiloitua Kiina vastaisena valtiona vaan Kiinan ystävänä. Kiinan etu on pitkälti myös Suomen etu. Kiinalainen edullinen teknologia tekee mahdolliseksi Suomenkin kaltaiselle köyhälle maalle huipputeknologian käytön. Amerikkalainen känny (Apple) maksaa 1000 € kun kiinalainen känny maksaa alle 100 € (Xiaomi). Annetaan Suomen köyhien äänestää lompakollaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti