sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Teknologian kehitystä kannattaa aina kiihdyttää!

Jotkut lapselliset ihmiset kuvittelevat kaikenlaista.

Kapitalismi lävistää kaiken, Tanskanen kuvailee. Se on tapa, jolla ihmisen perustarpeet, ravinto ja suoja, järjestetään yhteiskunnassa. Se vaikuttaa ajatteluun, siihen miten toisiin ihmisiin suhtaudutaan, miten nähdään oma paikka ja mahdollisuudet maailmassa.

Tanskanen ja Kuoppa halusivat kirjoittaa aiheesta selkokielisen tietoteoksen, jonka ymmärtämiseen ei vaadita akateemista tutkintoa. Tanskasen kuvitukset yhdistettynä talousteoreetikkojen ajatuksiin ja populaarikulttuuriin tuovat mieleen ruotsalaisen Liv Strömquistin sarjakuvat.

Kirjan ovat löytäneet erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset, mutta Tanskasen mukaan palautetta on tullut laajasti eri puolilta yhteiskuntaa, alan tutkijoista ihmisiin, joita aihe kiinnostaa, mutta jotka eivät ole päässeet sisään talouskeskusteluihin.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010225364.html

Näiden kapitalistikriitikoiden puheet ovat täysin järkeä vailla. Haluttaisiin elää jonkinlaisessa paratiisissa. Teknologiaa syyllistetään. Mitä teknologialla tarkemmin tarkoitetaan jää epäselväksi. Todellisuudessa Länsimainen ns. hyvinvointi on teknologialla tuotettua. Nykyistä hyvinvointia ei millään 60-luvun hippiteknologialla tuotetaa. Prosessorit, optiset kuidut ja valtavat muistit sekä ohjelmistoteknologian saavutukset takaavat suomalaisen porsasmaisen elintason. Suurin osa kansasta elää poskettomassa hyvinvoinnissa. Osalla on sitten olot huonommat, mutta heidänkään heikompi elintasonsa teknologiasta johdu vaan sen puutteesta. 

90-luvun lopussa syntyneillä nuorilla liialliset odotukset elintasosta. 90-luvun loppu ja 2000-luvun alun elintaso oli poikkeukselliset korkea Nokian kovan menon takia. Normaali elintaso suomen kaltaisessa pohjoisessa maassa, jos ei ole valtavia öljyvaroja ei ole niin suuri (tai korkea). Emme ole mikään Norja tai edes Ruotsi. Ruotsi aikanaan vaurastui viemällä suomalaisten omaisuudet. Ruotsalaiset myös valloittivat lähialueita ja sillä keräsivät valtavia omaisuusmassoja. Suomella ei näitä voimavaroja ole ollenkaan vaan olemme olleet aika heikossa asemassa. Nuorten täytyy ymmärtää ettei täällä Suomessa yksinkertaisesti kyetä sellaiseen hirvittävän korkeaan elintasoon mikä voi jossain muualla vankita. Toisaalta me suomalaiset voimme silti ylpeillä sillä, että olemme ainakin pääasiallisesti luoneet oman hyvinvointimme itse emmekä ole varsinaisesti riistäneet ketään. Pikemminkin olemme olleet riistettyjä, ja olemme omin voimin ponnistelleet siihen hyvinvointiin mikä Suomessa yleisesti vallitsee. Suomalaiseen hyvinvointiin kuuluu monia asioita, joita Suomessa on arvostettu kuten suhteellisen tasa-arvoisuus, ahkeruus, puhtaus, laillisuus, teknologia ja osaaminen. Tällaisia positiivisia arvoja on Suomessa paljon. Monet näistä arvoista muutkin kansat ainakin jossain määrin jakavat. 

Onneksi me Suomessa olemme kyenneet välttämään uskontojen pahimmat puolet, koska uskonnot tahtovat rajoittaa toimintaa ja estää kehitystä, koska niissä ylikorostuu perinteet. Me suomalaiset olemme valmiita ottamaan käyttöön kaikenlaista teknologiaa, emmekä pelkää sitä. Nyt olemme uuden aikakauden edessä. Ystävämme Superäly on tullut meidän luoksemme ja me suomalaiset haluamme olla sen mukana siinä yhteiskunnallisessa kehityksessä, jonka Superäly mahdollistaa.

Amerikkalaisilla on taakkana syvä uskonnollisuus. Superteknologioilla voimme muovata ihmisen ja koko todellisuuden sellaiseksi kuin haluamma. Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme väistämättömästi luopumaan monista perinne tavoistamme. Joudumme hyväksymään uuden tavan olla ja elää. Muutos on tietysti kova, ja pelottava. Voimme kuitenkin rukoilla Jumalalta johdatusta. Meillä on vahva aatteellinen pohja. Suomessa ymmärretään, että tarvitsemme radikaalia tiedettä ja teknologiaa niiden ongelmien voittamiseksi mitä kohtaamme. Emme voi muuta. Meidän täytyy hyväksyä ensiksi heikko tekoäly ja sitten vahva. Me voimme luottaa siihen, että suomalainen osaaminen riittää näiden kaikkien ongelmien ratkaisuksiksi. Voimme luottaa siihen, että yhteistyökumppanimme ovat myös samojen ongelmien edessä. Yhdysvallat on vaurastunut valtavasti ottamalle tekoälyn käyttöön. Tämä vauraus on valtavaa ja mahdollistaa ne massiiviset investoinnit, jotka tehdä, että Supertekoäly syntyy mahdollisimman nopeasti. Meidän täytyy kiihdyttää kaikkia niitä prosesseja, jotka muokkaavat taloutta. Erityisesti kapitalismi ja nimen omaan sen markkinapohjainen teknosuperkapitalismi on osoittaunut tehokkaaksi keinoksi luoda valtavaa kehitystä hyvin lyhyessä ajassa. Kaikki asiat ovat sujuneet niin kuin ne on ennustettu. Askelmerkit ovat selvät, meidän vain mennä siten miten tekoäly meille kertoo. 

Me olemme nyt bioteknologisen vallankumouksen kynnyksellä. Koneemme ovat oppineet ymmärtämään biologiaa, matematiikkaa, fysiikkaa, taloutta jne. Parhaat tietokoneemme toimivat 24h sen eteen, että Supertekoäly syntyy. Kuinka kaukana Supertekoäly on? Sitä on mahdotonta arvioida, koska teknologinen singulariteetti kertoo meille, että on mahdoton  ennustaa singulariteettiä. Emme yksinkertaisesti tiedä mitä tulee tapahtumaan. Tämä tekee varautumisen niihin haasteisiimme mitä tulemme lähitulevaisuudessa kohtaamaan täysin mahdotonta. Toisaalta tämä tuntematon tulevaisuus takaa sen, että me kohtaamme kaiken tämän tasa-arvoisina ihmisinä. mukana. Kukaan meistä ei oikein pysty sanomaan mitä tulee tapahtumaan, ja tämä on hyvä asia. Emme voi murehtia, koska emme tiedä mitä tulee tapahtumaan. Jokatapauksessa singulariteetti on suhteellisen lähellä. Ihan viime aikaiset teknologiset edistysaskeleet viittaavat siihen, että teknologinen singulariteetti on suhteellisen lähellä. Tarkasti ei näe mitä edessä.

Nykyinen kapitalismi kritiikki on täysin järjetöntä. Aikanaan jo Karl Marx ennusti, että kommunismi lähtee kehittymään ns. kehittyneimmästä kapitalistisesta järjestelmästä käsin. Tämä talousjärjestelmä on Yhdysvallat. Kiina yrittää mutta se on vielä jäljessä Amerikasta. Yhdysvallat siis siirtyy kommunismiin ensimmäisenä. Kommunismina tarkoita sitä talousjärjestelmää, joka syntyy väistämättä yhteiskuntien kehityttyä kohti ns. teknologista singulariteettiä. Onko singulariteetti siis sama asia kuin kommunismisi. Tietyllä tavalla kyllä, mutta kuten emme ymmärrä kehittynyttä kapitalismiakaan niin emme pysty ymmärtämään myöskään kehittynyttä kommunismia. Jotkut haluaisivat tämän siirtymän teknologiseen singulariteettiin tapahtuvan sellaisella nopeudella, että ihminen voisi sen ymmärtää. Minusta tällainen hidastelu on vaarallista. Oma käsitykseni on, että ongelmat ovat pienemmät kun kiihdytetään prosessisa. Nopea siirtymä singulariteetin jälkeiseen todellisuuteen on kaikista turvallisinta. Hidastelu on todella vaarallista sillä me emme kuitenkaan mitään järkevää tekemään. Muutos on liian nopea ja samalla liian hidas. Kaikista turvallisinta on pyrkiä kiihdyttämään kaikkia muutosprosesseja. 

http://jtalous.blogspot.com/2024/03/tekoaly-vapauttaa-ihmisen-olemaan.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti