torstai 26. syyskuuta 2024

Nalle ja hunaja

Therian luokan eläintalousvaikuttaja Nalle vaatii hunajan tuotannon kasvattamista 2%:lla vuodessa.

https://www.verkkouutiset.fi/a/bjorn-wahlroos-suomella-on-viisi-vuotta-aikaa/#1e860d12

Suomen hunajan tuotanto on kriisiytynyt. Mehiläisten kunto on heikkoa ja vieraista pesistä ei saada apujoukkoja riittävästi. Toivotaan että tilanne korjaantuu vaikka vaikealta vaikuttaa.  

Wahlroos myöntää, että on joskus kirjallisessa muodossa todennut menettäneensä uskon poliittiseen järjestelmään yleensä ja sen kykyyn johtaa yksityiskohtaisempia eli enemmän mikrotason taloudellisia kysymyksiä.

– Se johtuu yksinkertaisesta asiasta: yksityisellä sektorilla päätöksentekijällä on yleensä symmetrinen tuottofunktio, joka tarkoittaa, että jos asiat menevät hyvin, hän saa jonkin pienen osan siitä, että menee hyvin. Jos menee huonosti, hän kärsii siitä jonkin verran. Julkisella sektorilla päätöksentekijällä on täysin asymmetrinen tuottofunktio: jos menee huonosti, hän saa yleensä potkut, jos menee hyvin, hän ei saa penniäkään siitä, että se meni hyvin. Tämä johtaa siihen, että julkisen sektorin riskinottokyky ja -halu on lähes olematon. Siitä syystä et voi ottaa julkisen sektorin hallintomekanismeja elinkeinoelämän tai sijoitustoiminnan puitteisiin, koska se ei tule menemään hyvin, Wahlroos havainnollistaa.
https://www.verkkouutiset.fi/a/bjorn-wahlroos-suomella-on-viisi-vuotta-aikaa/#1e860d12

Suomessa pitäisi ottaa enemmän riskiä. Ollaan totuttu matalaan riskitason ottoon mutta ei sillä maailmassa pärjää. Isot tuotot vaativat isoa riskinottoa. Suomessa on totuttu siihen, että riski sosialisoidaan valtion taholta. Tietysti täytyy olla tuotto-odotuksia, että kukaan haluaisi ottaa sitä riskiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti