perjantai 26. helmikuuta 2021

Mannerheim läppä

Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsat

Tekijä Aimo Tukiainen, julkistettu 1960

Pääkaupunkiamme koristava ratsastajapatsas seisoo monien metrien korkeuteen yltävän jalustan päällä. Kun muistomerkkikomitea tilasi teoksen jalustan rakentamisen, he eivät ottaneet huomioon sitä, että sen rakentamiseen palkattiin työläisiä. Eiväthän herrat osaa rautabetonia valaa. Rakentamiseen osallistui ihmisiä, jotka omakohtaisesti muistivat valkoisen armeijakunnan hirmuteot. Helsingin järjestäytyneet rakennustyömiehet keräsivät kaikessa hiljaisuudessa kaupungin rakennustyömailta erilaista jätettä, ja upottivat sitä nousevan jalustan betonimassaan. Taidolla, tietenkin eli niin, että edelleen tänäkin päivänä teoksen jalusta valuu mustaa likaa, joka tahrii graniitin pintaa, mutta itse jalusta pysyy ehjänä. Ammattimiesten työtä. Teosta puhdistetaan jatkuvasti, mutta lian tulo ei koskaan lopu. Teosta voi siis katsoa tylsänä perinteisenä herooisena valtiopäämiehen muistomerkkinä, tai kiinnostavana performatiivisena punavankien omaisten viestinä. Teos tapahtuu ja toisintuu vaikka sitä yritettäisiin pyyhkiä pois. Työläisten viestiä ei voi vaientaa.

https://blogit.kansanuutiset.fi/antilla-on-asiaa/tyolaisten-ja-koyhien-tarinoita-helsingin-veistoksista

Eeppiset mittasuhteet saanut Marsalkka Mannerheim -läppä. Hassumpaa harvoin näkee. Aikanaan kilpailtiin kuka on suurin suomalainen. Itse kannatan Linus Thorvaldsia. Linus on tehnyt enemmän Suomen eteen kuin kaikki muut yhteensä. Vapaa Koodi lienee ihmiskunnan suurin keksintö. Vapaa koodi luo vahvan pohjan Superälylle.

Superälyn kehitys kiihtyy kaiken aikaa ja toivottavasti lähestymme kokoajan singulariteettiä. 

https://singularityhub.com/

Yhdessä toimien singulariteetti on saavutettavissa äärellisessä ajassa, toivottavasti ihmisajassa. Maailmankaikkeuden kannalta miljoona vuotta on vähän mutta ihmisajassa se on paljon. Toivottavasti itse näen singulariteetin.

Singulariteetti voi olla niin lähellä ettei enää kannata muusta juurikaan kirjoittaa. Täytyy muistaa, että vauhti kiihtyy kokoajan ja vaikka tarvittavia askeleita on vielä paljon mutta kiihtymisen ansiosta vauhti kiihtyy kaiken aikaa. Isoja juttuja on Intelin prosessorikäskykanta monopolin murtuminen Arm ja Apple M1:n ansiosta. Samoin Risc-V kiihdyttää kiinalaisten ja muiden mahdollisuuksia kilpailla. Monopoli saattaa hidastaa Superälyyn siirtymistä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti