tiistai 16. helmikuuta 2021

Venäjä ja Energia

Energian tuotanto on myös politiikkaa. Monet raaka-aineet ovat strategisesti tärkeitä; tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ilman niitä on vaikea tehdä mitään ja niiden puutteen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat laajat. Itse en jaksa uskoa, että Venäjä haittaisi Suomen ydinvoimaloiden toimintaa, koska silloin kukaan ei enää ostaisi Venäläisiä ydinvoimaloita. 

Fennovoiman tulevan voimalaitoksen nimi on Hanhikivi 1 ja se sijaitsee Pyhäjoelle. Kun hankkeessa mukana ollut saksalainen energiajätti E.ON ilmoitti syksyllä 2012 luopuvansa kaikista omistuksistaan Suomessa, Fennovoima jäi leijumaan tyhjän päälle. E.ONin päätöksen taustalla oli Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus Japanissa, jossa maanjäristys ja sitä seurannut tsunami aiheuttivat useampaa reaktoria koskeneen ydinonnettomuuden.

Saksalaisten lähdön mytä hankkeesta katosi sekä heidän pääomansa että osaamisensa. Seurannaisvaikutuksena Fennovoimasta lähti myös merkittävä osa suomalaisesta osaamisesta, jota oli hankittu isolla rahalla muista voimayhtiöistä. Saksalaisten lähdön takia Fennovoiman laitoksen koko joutui myös harkinnan alle, koska omistajat ovat sitoutuneet paitsi pääomittamaan myös ostamaan laitoksen tuottamaa sähköä omakustannushintaan oman omistuksensa määrittelemän prosenttiosuuden verran. Tälle sähkölle ei ollut ostajia, sillä kotimaisessakin omistuksessa oli koko ajan enemmän vaikeuksia. Tämä taas johti ajatukseen pienemmästä voimalasta, mutta sen mallisia ei ollut tarjolla. Ydinvoimaloita, kuten kaikkea muutakin nykyään, pyritään kannattavuuden takia valmistamaan mahdollisimman pitkiä sarjoja.

Venäjän oma etu on turvata energian viennin luotettavuus. Harva ostaisi Venäjältä energiaa, jos siihen ei voisi luottaa. 

http://haapavetistapaatoksentekoa.blogspot.com/2015/02/asiantuntijan-nakemys-haapaveden.html

Ydinvoimassa on paljon politiikkaa mukana: ympäristö- , ilmasto-, energia- ja turvallisuuspolitiikkaa. Venäjällä on iso ydinvoima sektori, joka vie ydinvoimaloita moneen maahan.

https://www.suomenetu.com/18

Suomen talous perustuu energian laajamittaiseen käyttöön. Kaikki toimii sähköllä aina Internetistä lämmitykseen asti.

https://anssijoutsenlahti.blogspot.com/2015/08/hanhikivi.html?m=0

Suomen riippuvaisuus Venäläisestä ydinvoimalasta oletettavasti pienenisi, jos Venäläisten omistusosuus siitä kasvaisi. Tämä johtuu siitä, että samalla Venäjän taloudellinen intressi kasvaisi ja tällöin Venäjä luultavasti välttäisi toimia, joka haittaisi ydinvoimalan toimintaa.

http://ollihakala.blogspot.com/2015/06/fennovoima-rosatom-hanhikivi-kesakuu.html

http://www.naisetrauhanpuolesta.org/linkit/

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Hanhikivi-1-design-documents-submitted-to-Finnish

http://e-aho-muutablog.blogspot.com/2014/09/hyvat-kuntapaattajat.html

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.com/2020/09/kaikki-puhuvat-nordstreamista-miksi.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti