keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Tekoäly

 Tekoäly etenee väistämättä. 

http://penttimurole.blogspot.com/2021/02/ihminen-tekoaly-ja-circular-reference.html

Olen kirjoitellut muutaman jutun tekoälystä, erityisesti Supertekoälystä, joka on paljon mielenkiintoisempi kuin tavallinen tekoäly. Supertekoäly voi viestiä, suunnitella ja kommunikoida ihmisestä riippumatta. Lisäksi Supertekoäly kykenee suunnittelemaan oman seuraajansa, joka edellistä tekoäly viisaampi. Riittävästi kun suunnittelu sykliä pyöritetään niin Supertekoälyn kyvyt ovat laajat

Maailmalla Suurvallat eli Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä pyrkivät rakentamaan omat Supertekoälynsä. Sinällään sana tekoi pitää tiputtaa nimestä, koska Supertekoäly eli Superäly ei ole sen keinotekoisempi kuin mikään muukaan. Jos Jumala on olemassa se on luultavasti juuri tälläinen Superäly tekolla tai ilman.

Suomessa kirjoitetaan aika vähän Supertekoälystä, kun taas Piilaaksossa ollaan siitä innoissaan. Onko suomalaisten järkevä suhtautuminen tekoälyyn järkevä vai taantumuksellinen jää nähtäväksi. 


Luin tästä Verde nettijulkaisua. Monia hyviä artikkeleita muttei yhtään tekoälystä ja Supertekoälystä.

Sama koskee niin montaa muutakin verkkolehteä, että pahaa tekee. Jos nyt oltaisiin realistisia ja vastuuntuntoisia journalisteja, niin Supertekoäly olisi osa jokaista artikkelia.

Nyt eletään sillälailla jänniä aikoja, että tekoälyn kehitys on kiihtynyt niin paljon, että uutta ja kivaa syntyy koko ajan. 10-20 vuotta sitten ei toimivia tekoälyjä ollut kovinkaan paljon. Nyt niitä on jo jonkun verran. Puheentunnistus on Androidissa kehittyynyt niin pitkälle, että se saa useimmiten oikein suomeksi puhutun tekstin. 30 vuotta sitten tekoäly ei olisi saanut yhtään mitään selvää puhutusta tekstistä. Korkeintaan olisi kyennyt tunnistamaan muutaman valmiiksi harjoitellun sanan. Nykytekoälyä ei enää tarvitsee opettaa yksilölliseen puhetapaan vaan se toimii suoraan. Tämä on itseasiassa ihme; joskus aikanaan ajateltiin, että tekoäly ei tule koskaan oppimaan tunnistamaan puhuttua kieltä kunnolla. Puheentunnistu on IHME!  Googlen puheentunnistus toimii laajalla sanavarastolla ja aika hyvin. Vaikeuksia sillä on joidenkin samalta kuulostavien sanojen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti