sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Pettikö Microsoft Nokian

Isänmaallisissa piireissä aikanaan fantasioitiin sellaista todellisuutta jota ei tapahtunut. Moni uskoi, että Nokia tuottaa niin paljon, että sillä rahalla saadaan Karjala takaisin. Piti ostaa sotalaitteita ja muuta. Lopulta mentiin Natoon ja EU:hun äänettömänä yhtiömiehenä.

https://areena.yle.fi/1-2019175

Yhteen aikaanhan ajateltiin, että Nokian kännytuotannon ympärille oli Suomessa muodostunut niin vahva klusteri, että se pärjäisi. Nokiahan on tukiasematuotannossa pärjännyt varsin hyvin eli jotain perää näissä on. Kännytuotanto on sitten toinen juttu. Siinä piirisarjavalmistajalla on iso osa osaamisesta. Lisäksi ohjelmisto on joko Androidia tai sitten iOS. Päätökset siis tehdään jossain muualla kuin varsinaisessa kännyfirmassa. Tälle ei voi mitään sillä uuden käyttöjärjestelmän tekeminen on yhdelle yritykselle hyvin vaikeaa, koska ekosysteemi suosii suuryrityksiä.

Aikanaan Microsoft lupaili kaiken maailman satuja suomalaisille. Sadut eivät pitäneet, koska amerikkalaisille nyt on tyypillistä lupailla kaiken maailman asioita. Tämä varmasti tulee myös NATO jäsenyydessä selville suomalaisille. Höppänöitä on taas vedätetty amerikkalaisten taholta. Hölmö maksaa laskut kun ei rehellinen Neuvostokommunismi kelvannut tilalle tuli umpikiero amerikkalaisuus.

1 kommentti: