maanantai 1. huhtikuuta 2024

Sodassa kuolee ihmisiä

Ihmiset eivät aina muista sitä, että todellisuus on usein raakaa. Nuorilla nyt on aina lapselliset kuvat asioista ja se kuuluu asiaan. Jos ihan realistisesti ajattelisi asioista niin ihminen ei voisi tehdä mitään, eikä sekään ole oikein järkevää. Tietty epärealistisuus ja harha kuvitelmat auttavat ihmisiä toimimaan. 

PVRIPO-nimisen järjestelmän ensimmäisenä kokonaisena vuotena 2023 järjestelmään ilmoitettiin 1 749 sotilastapaturmaa. Niistä vakavia tai keskeytykseen johtavia oli yli 300. Yksi varusmies kuoli palveluksessa 2023.

Koulutuspäällikön, prikaatikenraali Manu Tuomisen mukaan on muistettava, että Puolustusvoimat harjoittelee poikkeusoloja varten. Harjoittelu sotatilanteita varten vaatii paljon, mutta se on tehtävä turvallisesti.

Tuomisen mukaan Aarne Kokon hengen vaatinut onnettomuus oli erittäin valitettava. Sen jälkeen määräyksiä on tarkennettu, eikä vastaavia pimeäammuntoja järjestetä ennen riittävää harjoittelua.

https://yle.fi/a/74-20080854

Aikanaan itsekin kävin armeijassa. Kävin myös sairaalassa ja siellä oli silloin nuori poika, joka oli jo psykoosissa ja kuvitteli vielä pääsevänsä terveiden kirjoihin. Ei päässyt. Ammunnoissa oli kuulo mennyt ja ei sitten tullut enää takaisin. Surullinen tapaus.

Ihan mukavaa siellä armeijassa aikanaan oli. Joka päivä siivottiin huone monta kertaa. Aina oli hirveästi pölyä lattialla. 

Sodan todellisuus on kuitenkin julma. Ei nuorisoa oikein pystytä totuttamaan sotaan ilman riskiä. Aina kun ammutaan, niin luoti voi osua. Ukrainan sodassakin näkee, että ruumiita tulee. Todellisessa sodassa missä todella soditaan, niin ruumiita tulee vielä enemmän ja invalideja. Vanha sanonta, että hankkikaa leveä vyö ja kuristakaa se tiukkaan on hyvin viisaasti sanottu. Vain leveä vyö pitää suolet sisällä, kaikki muu on leikkiä. Nuoret eivät sitten aina usko, vaikka heille kauniisti yrittäisi selittää sodan todellisuutta ja muutenkin elämän tosiasioita. Nuorethan sinne sotaan ensimmäisinä joutuvat, emme me vanhemmat edes kelpaa rintamalle eli meillehän ei uhka samallalailla osu kohdille. 

Todellinen sota ei ole mitään Fortnitea, jossa tanssitaan ja lauletaan. Mukavaahan se haudalla tanssiminen on mutta se on aika epärealistista. 

Nuoret tuskin ymmärtävät mitään mistään. Sama tietysti koskee kaikkia muitakin asioita. Nuoriso ei ymmärrä kuinka lopullista on jos talous rupeaa sakkaamaan kunnolla, esim. ilmastonmuutoksen torjunnan takia. Elokapina nuoriso ei ymmärrä kuinka kova työ on siinä, että pystytään luomaan maailmanluokan yritys. Se ei monelta onnistu. Jo Nokiassa aikanaan nähtiin, että kansa rupesi kuvittelemaan itsestään liikoja. Ei perus tavis Suomi poika ole paljoa mitään maailman mittakaavassa. Tietysti näissä maakuntasarjoissa on mukava touhuta. Samanlaisia höppänöitä on ympäri maailmaan. Jossain öljymaassa voidaan ehkä vähän leikkiä, mutta Suomen kaltaisessa maassa tilanne on rankka monessakin mielessä.

Se on helppoa mennä lakkoon ja vaatia kaikenlaista; mutta jos pitäisi itse luoda jonkinlaista vähänkään suurempaa ja kannattavaa liiketoimintaa, niin räpylät menee sekaisin. Missä jalka, missä käsi. Iso osa Suomenkin ns. "liiketoiminnasta" pyörii valtion ja kuntien tuilla. No, tietysti sama on muuallakin eli ei suomalaiset siinä sen huonompia ole kuin muut. Pienellä maalla vaan on rajalliset voimavarat tukea teollisuutta, maataloutta ja muuta taloudellista toimintaa.

Nyt on sinällään vaaralliset ajat tulossa: Suppe vahvistuu päivä päivältä mutta ihmisen kykyä hallita ja vallita ei ole kovinkaan kummoinen.

1 kommentti:

  1. Niin, toki tuo varusmies Aarne Kokon menehtyminen oli ikävä ja valitettava tapahtuma. Prikaatikenraali Tuomisen muistutus on kuitenkin ihan aiheellinen. Täytyy sitä paitsi muistaa tapahtuman suhteellisuus. On perin todennäköistä, että saman suuruisessa ja muutenkin vertailukelpoisessa kohortissa siviilissä, vastaavana ajanjaksona, menehtyy tapaturmaisesti useampia nuoria kuin yksi. Näin ajateltuna varusmiespalvelu on itse asiassa nuoren miehen elämän turvallisinta aikaa.

    VastaaPoista