perjantai 12. huhtikuuta 2024

Shakaali

Katsoin klassikko elokuva Shakaalin Ylen sivuilta. 

Frederick Forsythin romaaniin perustuva jännäriklassikko salamurhaajasta, jonka kohteena on Ranskan tarkoin vartioitu presidentti Charles de Gaulle. Pääosissa: Edward Fox, Delphine Seyrig. Ohjaus: Fred Zinnemann. (The Day of the Jackal, Britannia 1973)

https://areena.yle.fi/1-50802571 

Tykkäsin elokuvasta. Mikään videoblogihan tämä ei ole eli tähänkin juttuun täytyy saada jonkinlainen poliittinen ulottuvuus. Ajan kulun huomaa elokuvaa katsellessa monessakin paikassa. Elokuvassa ei ole ensimmäistäkään tietokonetta. Moni mutkaisin laite on tavallinen lankapuhelin. Poliiseilla on autoissa käytössä radiopuhelin. Ranskahan on kuitenkin ollut varsin edistyksellinen teknologian käytössä vaikka ovatkin nykyaikana suhteellisen jäljessä kaikessa. Ranskassahan on joitakin tekoälyfirmoja eli kyllä sielläkin yritetään.

Toinen mikä elokuvassa paistaa silmiin on etnisesti edistyksellisten pieni määrä. Rajakkien varmasti kannattaisi katsella elokuvaa sillä silmällä. Elokuvassa myös näkyy minkälainen eurooppa (EU) oli ennen kuin rajat poistettiin. Tullissa seikkaillaan useampaan kertaan. Kaikki tietojärjestelmät ovat paperilla ja papereita kuljetetaan sitten moottoripyörillä ja lentokoneilla ympäri eurooppa. Varsin retroa meininkiä siis. Jonnet ei muista kuten tavataan sanoa. 

Elokuvastahan on tehty uudempi filmatisointi mutta itse tykkäsin kuitenkin enemmän alkuperäisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti