torstai 6. lokakuuta 2011

Internet muuttaa aivoja

Monille muille on varmaan ollut itsestään selvää, että elämme parhaillaan suurta teknologista vallankumousta, joka vertautuu kirjoituksen ja kellon yleistymiseen. Minulle ei. Tuskastuneena olen yrittänyt roikkua uusien vempeleiden viimeisempien kommervenkkien perässä tietäen, että onnun jälkijoukoissa. Toivon koko ajan, että teknologia saavuttaisi sellaisen tasanteen jolle minäkin vielä jaksan kavuta, mutta että sitten se ehdottomasti pysähtyisi. Ennen tämän ajatuksen julkista muotoilua, en ole tajunnut kuinka tyhmä se on.
http://yle.fi/radio1/asia/ykkosaamun_kolumni/jertta_blomstedt_miten_internet_muuttaa_tapaa_ajatella_muistaa_ja_lukea_31879.html

Se mikä kiihkoilijoilta on jäänyt huomaamatta, on että teknologia itsessään vaikuttaa siihen miten me toimimme ja ajattelemme. Carr allekirjoittaa McLuhanin ajatuksen siitä teknologia ei vaikuta mielipiteiden ja käsitteiden tasolla vaan muokkaa havaitsemisen malleja jatkuvasti ja ilman vastarintaa.
http://yle.fi/radio1/asia/ykkosaamun_kolumni/jertta_blomstedt_miten_internet_muuttaa_tapaa_ajatella_muistaa_ja_lukea_31879.html

Tietokone metafora on suosittu kuvaus ihmisen aivoista mutta materialistille aivot ovat tietokone. Tietokonehan on myös hyvin yleinen asia ja monet nykyfilosofit pitävät juuri tätä tietojenkäsittelyä todellisuuden perustavanlaatuisena piirteenä ja itse totena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti