keskiviikko 1. elokuuta 2012

Informaatio ja velka

Länsimaisessa talousajattelussa aikanaan haluttiin tehostaa talouden toimintaa. Erityisesti tehostamisongelma ymmärrettiin informaation kautta, koska markkinataloudessa raha on sekä varallisuutta että informaation kuljettaja. Nopeat hinnat vaihtelut siirtävät tietoa kysyntä- ja tarjontatilanteesta. Informaation kulkua sitten tehostetaan optioilla, futuureilla ja derivaateilla.

Tavallaan tämä tehostaminen on nykyisen velkaongelman taustalla jossain määrin. Talous on kuitenkin tehostunut ja informaatio kulkee nykyään sutjakkaasti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Information_theory

Koko maailmankaikkeus ja myös fyysinen todellisuus on tietyllä tavalla informaatiota. Erityisen selvästi asia tulee näkyviin mm. kvanttiteoriassa. Taloudessa rahan käyttö informaation kulun apuaineena on sikäli ongelmallista, että koska raha on myös varallisuutta niin nopeat vaihtelut tekevät ihmisten elämästä vaikeaa. Toisaalta on mahdotonta (ainakin vaikeaa) luoda markkinatalouteen ohjausjärjestelmää, jossa tarvittavat signaalit kulkisivat erikseen. Kommunismissa taas tarvittavat signaalit kulkevat erikseen, mutta kommunismi sitten taas on muuten ongelmallinen talousjärjestelmä.
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2012/08/the-renegade-economist.html

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/07/systeemikriisi-ilman-uskottavaa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti