perjantai 3. elokuuta 2012

Moraaliton raha?

Filosofi Maija-Riitta Ollila ei pidä moraalittomasta rahasta.
http://www.hs.fi/talous/Filosofi+Maija-Riitta+Ollila+Pienen+kansan+ei+kannata+tavoitella+vain+omaa+etua/a1343876936915

Markkinataloudessa on turha ajatella, että raha toimisi yhteiskunnassa moraalittomasti. Raha toimii rahan tavalla, ei raha itsessään ole tietoinen itsestään. Joku sijoittaja voi ehkä kuvitella omaavansa moraalin mutta talousjärjestelmä väistämättä toimii omien tapojensa mukaan ja yksilöiden moraalilla ei ole käytännössä mitään merkitystä. Erityisesti tämä korostuu yhteiskunnissa, joissa järjestelmän valta on suuri, kuten Suomessa. Yksilön kyky tehdä päätöksiä on hyvin pieni Suomessa eli yksilön ominaisuuksillakaan ei ole juurikaan mitään merkitystä. Markkinat toimivat omalla tavallaan joka markkinoiden luonteesta johtuen ei ole johdettavissa yksilön ominaisuuksiin.
http://nihilistinpaivakirja.blogspot.fi/2009/04/maija-riitta-ollila-moraali.html

Maija-Riitta Ollia on jonkun sortin humanisti. Itse en ole humanisti, koska en usko, että ihmisen tekijyys ja subjekti ovat riittävän vahvoja juuri mihinkään. Ilmeisesti humanistit ajattelevat, että ihminen on aktiivinen ja kykenevä toimija, koska vain silloin yksilön moraalilla ja toimilla on vaikutusta.
http://netn.fi/lehti/niin-nain-210/professori-maija-riitta-ollila-jattaa-aalto-yliopiston

http://talentreeblogi.blogspot.fi/2011/11/blogivieras-maija-riitta-ollila.html

Monessa mielessä elämme aikaa ihmisen jälkeen, ja itse pidän ihmisen roolin supistumista hyvänä asiana. Ihmisen riehunta tällä planeetalla on tuottanut paljon negatiivista elikkä politiikka, joka pyrkii voimaannuttamaan ihmisen, on siis pitkälti haitallista. Erityisesti ihmisen kyvyttömyys hahmottaa toimiensa seuraamuksia erityisesti ei-inhimillisille tahoille on eeppistä.
http://tutkimu.blogspot.fi/2009/08/erimielisyyksiin-uskaltaminen-on-yksi.html

http://rita-ritanhuone.blogspot.fi/2009/11/lista-kymmenesta-arvostamastani.html

http://valopolku.blogspot.fi/2010/09/johtajan-parempi-elama.html

http://ateismista.blogspot.fi/2012_02_01_archive.html

http://ruusutarha.blogspot.fi/2012/02/mielen-puutarhaa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti