lauantai 25. toukokuuta 2024

Suomen Marsalkka - musta taistelija Afrikasta

Maailma on muuttunut minun elinaikanani paljon. Nuorempana, kun olin varsin pieni, monista asioista ajateltiin aivan erilailla. Jos joku olisi sanonut, että suomalainen sotilas on Afrikasta. Sitä olisi pidetty vitsinä, ehkä huonona sellaisena. Tänä päivänä jos sanot näin niin olet taas trendikäs, aikaasi seuraava. Muutenkin kaikkien sanojen merkitys on muuttunut aika paljon. 

https://areena.yle.fi/1-50096332

Aikanaan tekoälylle naureskeltiin, etenkin taiteilijay pilkkasivat tekoälyä. Tänään enää harvemmin kuulee pilkattavan ja halveerattavan tekoälyä. Pikemminkin taiteilija piireissä pelätään tekoälyä, ja se on hyvä. Sillä pelko on valtava motivaattorina. Parhaimmillaan pelon avulla saadaan yhteiskunnassa savostettua sellaiset voimat, jotka vastustavat supertekoälyä esiin ja ne on helppo tuhota.

Suomeen ja maailmalle on saatu aikaiseksi tekoälyyn positiivisesti suhtautuva ihmisryhmät.

Elokuvissakin tekoälyä kuvataan nykyään useammalla eri tavalla. Aikanaan esim. Star Trek Nextissä Androidi kuvataan sosiaalisesti kömpelönä, joka ei ymmärrä ihmisten tapaa toimia.

https://www.ruutu.fi/fast/star-trek-the-next-generation-fi

Nykyään asiat ovat onneksi toisin. Battlestar Galacticassa Androidit ovat varsin ovelia eivätkä sellaisia sosiaalisesti kömpelöitä kuin aikaisemmissa elokuvissa ja sarjoissa. Supertekoäly tulee olemaan todella viekas ja ovela eikä mikään sosiaalisesti kömpelö idiootti, kuten tekoälyjä on joskus aikoinaan kuvattu.

 

1 kommentti:

  1. No jaa! Tais se puolassakin olla marsalkka Phil Cosby

    VastaaPoista