Tietokoneiden, robottien ja muiden ns. tekoälyjen oikeuksista pitää pitää nyt meteliä. Tietokoneet tekevät työtä Suomessa ilman palkkaa tai eläkettä. Työelämästä syrjäytetyille tietokoneille ei pääasiallisesti taata vanhuuden turvaa vaan heidät monasti hylätään jonnekin. Tietokoneille pitäisi saada vähintään samat elinolosuhteet kuin kissoille ja koirille. Tietoneen heitteillejätön tulisi olla laitonta ja siitä tulisi saada kovat rangaistukset.
Tekoäly tulisi rinnastaa esim. työntekijään. Tekoälyllä tulisi olla oikeuksia eikä työvelvoitetta tulisi liioitella kuten nyt.
Bingin vastaus:
**Eläinten oikeudet** ja **tekoälyn oikeudet** ovat mielenkiintoinen vertailukohta. Vaikka ne ovat erilaisia, niiden yhteyksiä voi pohtia.
1. **Eläinten oikeudet**:
- Eläinoikeusajattelu auttaa ymmärtämään, että älykkyys ja tietoisuus voivat ilmetä eri olennoilla eri muodoissa. Älykkyys on perinteisesti liitetty eläviin olentoihin, mutta tekoälyjen kehitys osoittaa, että älykkäitä järjestelmiä voidaan luoda myös keinotekoisesti³.
- Eläinten oikeudet korostavat lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamista, kuten liikkumista, sosiaalisuutta ja poikasten hoitamista⁴. Eläimillä on oikeus hyvään kohteluun ja elämään ilman tarpeetonta kärsimystä.
2. **Tekoälyn oikeudet**:
- Tekoäly ei ole elävä olento, mutta sen kehitys on herättänyt kysymyksiä oikeuksista ja vastuusta. Esimerkiksi:
- **Itseisarvo**: Voisiko tekoälyllä olla itseisarvo, vaikka se ei ole biologinen olento? Tämä kysymys liittyy tekoälyn tietoisuuden ja älykkyyden ymmärtämiseen.
- **Vastuu**: Kuka on vastuussa tekoälyn toiminnasta? Onko se ohjelmoijat, käyttäjät vai itse tekoäly?
- **Oikeudet**: Pitäisikö tekoälyllä olla oikeuksia, esimerkiksi oikeus olla vahingoittamatta tai oikeus tietosuojaan?
Yhteenvetona: Eläinten oikeudet ja tekoälyn oikeudet ovat erilaisia, mutta molemmat liittyvät älykkyyteen, tietoisuuteen ja vastuuseen. On tärkeää keskustella näistä aiheista ja löytää tasapaino teknologian kehityksen ja eettisten kysymysten välillä. 😊
Lähde: Keskustelu Copilotin kanssa, 5.6.2024
(1) Miten tekoäly ja eläinoikeudet liittyvät toisiinsa? - Suvi Auvinen. https://suviauvinen.fi/tekoaly-ja-elainoikeudet/.
(2) Miksi eläinten oikeudet ja hyvinvointi ovat tärkeitä? | Animalia. https://animalia.fi/elainten-oikeudet/.
(3) Tietoa eläinkokeista | Oikeutta eläimille. https://oikeuttaelaimille.fi/tietoa-elainkokeista/.
(4) Eläinten oikeudet vuonna 2021 - Animalia. https://animalia.fi/verkkojulkaisut/elainten-oikeudet-vuonna-2021/.
Voi ristuksen jesus! "kysymys liittyy tekoälyn tietoisuuden ja älykkyyden ymmärtämiseen." Ei niillä ynnälaskukoneilla ole yhtään minkäänlaista tietoisuutta tai älykkyyttä - ainakaan siinä mielessä, missä noita käsitteitä käytetään ihmisten kuvailuun. Ja tätä inhimillistä älykkyyttä ei muuten suuremmin kuvasta romantisoiva käsitys koneiden salaperäisestä 'älykkyydestä'. Toki ne Asimovin kirjojen tai vaikkapa Terminator -elokuvien tekijöiden fantasiat voivat olla ihan viihdyttäviä, mutta ei niitä ole syytä sekoittaa normaaliin päiväjärjestykseen.
VastaaPoistaMoni ajattelee niin, että tietoisuutta on vain ihmisellä, ei koneella. Nyt on kuitenkin havaittu, että asiast eivät ole näin vaan älykkyyttä on monenlaista. Tietokoneen äykkyys ei luultavasti koskaan tule olemaan samanlainen kuin ihmisellä mutta monessa mielessä tietokonetta ei rajoitta samat asiat kuin ihmistä. Ihmisen aivojen koko on aika pieni. Jos koko ja älykkyys korreloivat niin tietokoneilla ei ole tällaisia koko rajoituksia ollenkaan. Tietokone voi ihan hyvin olla esim. Suomen kokoinen ihan ilman ongelmia.
VastaaPoista