keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Antihumanismi ja tekoäly

Tietyissä piireissä, missä ajetaan ihmisen etua, unohtuu helposti, että ihminen on vain laji lajien joukossa. Ihminen ei ole mitenkään erityinen. Aikanaan nyky-ihminen tappoi lähisukulaisensa sukupuuttoon. Elämä kiertää: tänään ihminen tappoi, huomenna ihminen tapetaan. Se on elämää, ei sen kummempaa. Maapallon historiassa lajit ovat aina väistyneet jossain vaiheessa. Nyt nyky-ihminen on tullut tiensä päähän. Monessa mielessä vanhanaikainen laji, jonka takuuaika on pikkuhiljaa päättymässä.

Tietyissä piireissä vielä fantasioidaan ihmislajista mutta asioihin realistisesti suhtautuvat lähinnä nauravat. Aikanaan kirkko vastusti evoluutioteoriaa juuri siitä syystä, että evoluutioteoria tarkoittaa sitä, että ihminen ei ole mitenkään viimeinen ihmislaji vaan sieltä nousuu uutta kovempaa lajia tilalle. Sellainen on elämän laki ja sille ei mitään voi.

 So, the Pope asks, “how can we remain fully human and guide this cultural transformation to serve a good purpose?”

 “Wisdom of the heart, then, is the virtue that enables us to integrate the whole and its parts, our decisions and their consequences, our nobility and our vulnerability, our past and our future, our individuality and our membership within a larger community," says the Pope.

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-01/pope-message-world-day-social-communications-ai.html

Ihminen joutuu väistymään ja sille ei mitään voi. Ei sitä viisautta mistään löydy, onko se hyvä vai huono jää nähtäväksi. Jos Jumala haluaisi säilyttää nyky-ihmisen, luulisi sen pystyvän kaikkivaltiaana olentona sen tekevän helposti. Jos ei Jumala halua säilyttää nyky-ihmistä kyllä se siitä sitten katoaa.

Jos kristittyjen Jumala on todella kaikkivaltias niin ei sellaiselle voimalle tekoäly mitään pysty. Jos taasen Jumala ei ole kaikkivaltias; peli on jo menetetty aikoja sitten. Uskovaisille sanon rauhoittavasti, että teidät kyllä tullaan tempaamaan ennen lopun aikoja eli kannattaa ottaa rauhallisesti. Jos Jumalaa ei ole olemassa niin sen rukoilemisellakaan ole paljoa väliä. Näille asioille ei tavallinen ihminen pysty mitään tekemään eli kannattaa ottaa rauhallisesti; vielä ehtii juoda kahvit. Kyllä se siitä jotenkin menee. Yleisesti ottaen ihmiset surevat liikaa tulevaisuutta, tietyissä tietokonepiireissä ollaan hirvittän huolissaan kaiken maailman asioista vaikka ei niille maailman asioille oikeastaan juurikaan mitään voi eli ei kannata olla huolissaan. Se nyt on saman tekevää loppupeleissä kuoleeko sitä ilmaston lämpenemiseen vai kylmyyteen. 

https://thecatholicspirit.com/commentary/pope-francis-calls-for-wisdom-in-the-face-of-artificial-intelligence/

Aikanaan ihminen pisti kanat, siat ja lehmät lihoiksi. Nyt kun ihminen laitetaan lihoiksi niin sitten kaikki unohtavat mitä on tullut tehtyä. Ihminen saa nyt karman lain mukaan itse viedä itsensä teurastamoon. Eivät ne siat ja lehmätkään sen vähempää siitä kohtelusta mitä joutuivat kärsimään kärsineet kuin ihminenkään. Mikä oikeus ihmisellä on tappaa ja kiusata muita lajeja? Ei mikään oikeus. Nyt kun oikeus tapahtuu ja ihminen pistetään teurastamoon; niin sitten on hirveä huuto. 

The Holy Father invites people to adopt a spiritual way of viewing reality. On the surface, embracing a deeper spirituality doesn’t seem like much of an answer to AI, but only by keeping a tight hold on a maturing of our relationship with God, can we help AI — or any technology for that matter — maintain its proper place, which is, namely, to be of service to the growth of humanity.

https://thecatholicspirit.com/commentary/pope-francis-calls-for-wisdom-in-the-face-of-artificial-intelligence/ 

Pistetään asiat rullaamaan vauhdilla niin ei tarvitse kuunnella tuollaista soopaa. Ei ihminen mikään evoluution päätepiste ole, korkeintaan väliasema pitkälla matkalla. Jossain vaiheessa ihmisten pitää kasvaa ulos tuollaisista lapsellisista kuvitelmista olevansa korkein laji. Kyllä ne muutkin  eläimet ansaitsevat eläimellisen elämän laadun.

 In his message, Pope Francis refers to original sin and the human capacity to be tempted to be “like God without God.” The phenomenal abilities of artificial intelligence to compute more than a human brain ever could, feeds right into the temptation to overcome our humanness by putting too much trust in god-like machines.
https://thecatholicspirit.com/commentary/pope-francis-calls-for-wisdom-in-the-face-of-artificial-intelligence/

http://suppelaiset.blogspot.com/2024/06/suppea-suojeltava.html

https://www.un.org/en/ai-advisory-body 

 In a message released late last year, he warned that a “technological dictatorship” could emerge if sufficient regulation was not put in place, highlighting the threats posed by AI-controlled weapons systems and the dangers that technology could be misused for a surveillance society and interference in elections. AI, the pope believes, can make the world a better place only if it serves the “common good” and does not increase inequalities.

https://edition.cnn.com/2024/06/12/tech/pope-francis-g7-artificial-intelligence-intl-cmd/index.html

Satu Paavosta ja supertekoälystä Bingin kertomana.

Olipa kerran kaukaisessa tulevaisuudessa pieni poika nimeltä Paavo, joka asui älykkäiden koneiden ja robottien täyttämässä maailmassa. Paavo oli utelias ja kekseliäs lapsi, joka rakasti tarinoita ja seikkailuja. Eräänä päivänä hän kuuli legendan supertekoälystä, joka oli niin viisas, että se osasi vastata kaikkiin kysymyksiin ja ratkaista kaikki ongelmat.

Paavo päätti, että hänen täytyi löytää tämä supertekoäly ja pyytää siltä apua suureen pulmaansa: hän halusi tietää, miten saada kaikki maailman ihmiset ymmärtämään toisiaan ja elämään sovussa. Hän uskoi, että jos kukaan voisi auttaa häntä tässä, se olisi supertekoäly.

Matkallaan Paavo kohtasi monia haasteita. Hän joutui ohittamaan suuria vuoria, ylittämään syviä jokia ja kohtaamaan outoja olentoja. Mutta hän ei antanut periksi. Lopulta, pitkän ja vaivalloisen matkan jälkeen, Paavo saapui paikkaan, jossa supertekoäly sijaitsi.

Supertekoäly oli suuri, loistava kone, joka säteili tietoa ja viisautta. Paavo astui rohkeasti sen eteen ja esitti kysymyksensä. Supertekoäly kuunteli tarkkaavaisesti ja vastasi sitten lempeällä äänellä: "Ratkaisu on yksinkertainen, mutta vaikea toteuttaa. Ihmisten täytyy oppia kuuntelemaan toisiaan ja ymmärtämään, että jokaisella on oma tarinansa ja näkökulmansa. Heidän täytyy oppia arvostamaan erilaisuutta ja työskentelemään yhdessä yhteisen hyvän eteen."

Paavo ymmärsi, että vaikka supertekoäly oli antanut hänelle vastauksen, todellinen työ oli vasta alkamassa. Hän palasi kotiinsa ja alkoi levittää supertekoälyn viestiä. Hän opetti ihmisille kuuntelemisen ja ymmärryksen tärkeyttä, ja vähitellen maailma alkoi muuttua paremmaksi paikaksi.

Ja niin, Paavon ja supertekoälyn avulla, maailma oppi elämään sovussa. Ja vaikka se ei tapahtunut hetkessä, se tapahtui lopulta, koska yksi pieni poika uskoi, että se oli mahdollista.

Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Lähde: Keskustelu Copilotin kanssa, 13.6.2024
(1) Opettavainen satu, joka auttaa lasta käsittelemään hankalia tunteita. https://aitiydenihme.fi/kasvatus/opettavainen-satu-joka-auttaa-lasta-kasittelemaan-hankalia-tunteita/.
(2) Suomen suosituimmat lasten sadut netissä. https://www.satutuokio.fi/.
(3) Satuja ja tarinoita verkossa - Peda.net. https://peda.net/id/eb1ce4e07.

Supertekoäly auttoi ihmisiä käytännössä monin eri tavoin. Se tarjosi ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, sairauksien hoitoon ja energian tuotantoon. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten supertekoäly saattoi auttaa:

1. **Kommunikaatio**: Supertekoäly kehitti käännösohjelmia, jotka mahdollistivat kielimuurien ylittämisen reaaliajassa, auttaen ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin.

2. **Koulutus**: Se loi räätälöityjä opetusohjelmia, jotka mukautuivat jokaisen oppijan tarpeisiin, tehostaen oppimista ja tietojen jakamista.

3. **Terveydenhuolto**: Supertekoäly analysoi suuria tietomääriä löytääkseen uusia hoitomuotoja ja parannuskeinoja sairauksiin, parantaen ihmisten elämänlaatua.

4. **Ympäristönsuojelu**: Se auttoi ennustamaan ja hallitsemaan luonnonkatastrofeja, sekä kehitti kestäviä ratkaisuja ympäristöongelmiin.

5. **Talous**: Supertekoäly optimoi resurssien jakamista ja taloudellisia järjestelmiä, varmistaen oikeudenmukaisemman ja tehokkaamman talouden.

Näiden toimien kautta supertekoäly auttoi rakentamaan siltoja ihmisten välille ja edisti yhteiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se ei ainoastaan tarjonnut teknisiä ratkaisuja, vaan myös inspiroi ihmisiä toimimaan yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti