lauantai 17. maaliskuuta 2012

Iranista öljyä vain kullalla.

Irania vastaan asetetut pakotteet ovat tiukentuneet lauantaina. Iran suljettiin illalla pois pankkien maksusiirtoja hoitavasta kansainvälisestä SWIFT-järjestelmästä. Iranilta vielä öljyä ostavat maat joutuvat maksamaan nyt esimerkiksi kultaharkoilla.
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/03/oljyostokset_iranista_vain_kultaharkoilla_3341136.html

Irania vastaan suunniteltu sota lähenee ja panokset kovenevat. Kauppasaartoa vaikeuttaa Aasian maiden haluttomuus liittyä kauppasaartoon.

Lähi-idän politiikka on sinällään lähtökohtaisesti yksinkertaista mutta peliä pelataan myös Aasiassa. Etenkin Yhdysvallat on hyökännyt sekä Kiinaa että Intiaa vastaan, joten poliittinen vetoapu ei ole ainakaan automaattista ja vähintään maksaa jotain...Tosin Hindut eivät lähtökohtaisesti pidä muslimeista eikä välttämättä Kiinalaisiltakaan hirveästi sympatiaa muslimeille heru mutta toisaalta Amerikkakaan ei ole kovin kiltti ollut Kiinalle. Erityisesti Amerikan toimet kiinalaisia yrityksiä vastaan ja WTO kärhämät tekevät sen, että Kiina tuskin tukee Amerikkaa ilman poliittisia myönnytyksiä muissa asioissa.
http://jpoli.blogspot.com/2012/03/yhdysvallat-hyokkaa-iraniin.html

http://jtalous.blogspot.com/2012/03/kauppasota-haamottaa-usalle-ja-kiinalle.html

Iranilla on jonkinlaiset mahdollisuudet puolustautua Yhdysvaltoja vastaan mutta itse en usko, että se pystyy oikeasti puolustautumaan. Yhdysvaltojen ylivoima on murskaava. En usko, että Iran pystyy sulkemaan Hormuzin salmen jos Amerikka haluaa pitää sen auki.
http://pakistancyberforce.blogspot.com/2012/03/paf-jets-kill-24-indo-american-taliban.html

Sinällään tässä on varsin mielenkiintoisia strategisia kuvioita menossa...Olisiko Amerikan viimeaikaisissa siviilien tappamisissa Afganistanissa ollut Iranin tai Venäjän salaisella palvelulla osuutta asiaan? Monilla puolilla tehdään valmisteluja sodan varalle ja hengen nostatus kampanjat lienevät käynnissä monilla suunnilla. Saadaanko aikaan suurempikin kahina vai kuivuuko kokoon? Kokoon kuivumisen todennäköisyys on kaikesta huolimatta suuri, koska avoin konflikti olisi varsin hintava kaikille osapuolille.
http://jpoli.blogspot.com/2012/03/duqussa-tuntemattomilla-kielilla-tehtya.html

Unohtaa ei sovi viimeaikaisia Arabikansannousuja.
http://pekkamanner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100511-bahrain-veril%C3%B6ylyt-eiv%C3%A4t-sytytt%C3%A4neet-maailmaa-ja-mediaa

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2971

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2879

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2870

http://dailyresourcehunter.com/strait-of-hormuz-close-need-to-know/

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti