tiistai 6. maaliskuuta 2012

llmastonmuutos ja Politiikka

Ilmastonmuutoksessa ilmasto muuttuu. Muutoksen syy saattaa olla ihmisen toiminnassa. Tälläiset oletukset asettavat monia kysymyksiä kuten onko ihminen poliittinen toimija ja käsite. Ihmisen pitäisi olla kykenevä toimimaan jotenkin ilmastonmuutoksen suhteen globaalilla tasolla mutta tosiasiallisesti näin ei ole, sillä ei ole olemassa yhtä poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti jne toimimaan kykenevää ihmiskuntaa.
http://www.vihreat.fi/node/4731

En usko, että ihmiskuntaa voidaan käyttää yksikkönä kuvaamaan mitenkään jaettua ihmisyyttä vaan korkeintaa voidaan puhua mahdollisesti useista osittain päällekkäisistä ihmisyyksistä, joista osa sulkee osan pois elikkä käsitettä ihmiskunta ei ole olemassa siinä mielessä, että poliittinen toimijuus ja vastuu olisi mahdollista konstruoida mitenkään mielekkäästi tai edes mahdollisesti. Usein kuitenkin puhutaan siten, että tälläinen käsite olisi konstruoitavissa mutta en usko, että näin tosiasiallisesti on muutenkin kuin korkeintaan tietokoneen näytöllä fantasiatodellisuuksissa.

Ilman jaettua ihmiskunnan käsitettä on minusta turha puhua ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta siihen, koska tosiasiallisesti ihminen ei ole tässä mitenkään kykenevä toimija vaan lähinnä joku satunnaisapinalaumojen joukko, ei sellaisella ole tekijyyttä ja subjektiutta. Ihmiskunta ei siis voi olla tositodellisuudessa subjekti, joten siltä puuttuu myös vastuu sekä moraalisesti, eettisesti jne.
http://jpoli.blogspot.com/2012/03/entinen-ilmastokriitikko-hannu.html

http://biologi-jari.blogspot.com/2012/03/paivitetty-aineisto-kertoo-uutta-tietoa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti