sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Ylinjohto ja kansallinen etu

Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Pertti Koistinen on viime aikoina luennoinut muun muassa finanssikriisin aiheuttaman taloudellisen taantuman yhteiskunnallisista syistä ja seurauksista. Hänen mielestään viime päivien uutiset huippujohtajien palkkioista osoittavat sen, miten taloudellinen eliitti on etääntynyt kansasta. Tämä on osa 20 vuoden kehitystä, jonka aikana tuloerot ovat kasvaneet Suomessakin huimaa vauhtia.
http://areena.yle.fi/video/1332081655792

Professori Pentti Koistisen haastattelu ylimmän johdon asenteista ja niiden yhteiskunnallisesta vaikutuksesta. Pentti Koistinen tuo ehkä tietämättään haastattelussa aikojen muuttumisen esiin, koska hän puhuu entisajoista eli Neuvostoliiton ajasta ja siitä muutoksesta mitä sen jälkeen on tapahtunut. Neuvostoliitto romahti jo. NL:ssä oli tyypillistä, että työväestön, johdon ja asiantuntijoiden kompensaatiotasot olivat suhteellisen samalla tasolla. Näin ei kuitenkaan ole tyypillisesti Länsimaissa johon Suomi on nyt pyrkinyt kulttuurisesti jo pitkään integroitumaan.

Työkeskeinen maailmankuva ei välttämättä ole kovin hyvä ihmiselle. Äärimmäinen työn ja suorituksen korostaminen on kovin raskasta pidemmän päälle ja parempia tuloksia pidemmän päälle saadaan rauhallisemmalla otteella. Suomi on ollut perinteisesti äärimmäisen työkeskeinen luterilainen hullujen huone ja pieni rentous parantaisi varmasti meidän kaikkien elämänlaatua ja myös hyvinvointia. Suomalaisille tekisi hyvää yrittää päästä materialismista vähän pienemmäksi koska Suomesta on tullut viimeisten vuosikymmenten aikana kovin materialistinen ja suorituskeskeinen yhteiskunta.

Luonnonvarojen väheneminen ja luonnon tuhoutuminen ovat lopullisesti tehneet materiaalisen hyvinvoinnin ja talouskasvun tavoittelusta järjettömyyttä. Vaikkakaan Degrowth ei ole nykytilanteessa mahdollista, niin silti jonkinlainen pakonomaisen talouskasvun tavoittelusta luopuminen voisi olla hyväksi.
http://jpoli.blogspot.com/2012/03/muxlim-ja-mohamed-el-fatatryn.html

Etenkin jos luonnon ekosysteemipalvelut vaurioituvat, niiden korjaaminen keinotekoisilla on sekä mahdotonta että järjettömän kallista eli niitä ei kannata tuhota.
http://jpoli.blogspot.com/2012/03/talvivaara-tappaa.html

http://sossumedia.blogspot.com/2012/03/hyvinvointivaltio-tiensa-paassa.html

Suomessa on ollut laaja poliittinen halu liittää Suomi lopullisesti osaksi Länttä (Nato). Lännen tulevaisuus ei kuitenkaan ole helppo vaan se voi olla taantuva valta. Vaihtoehdot Länteen integroitumiselle ovat integratisteille vähissä, ja ainoana vaihtoehtona on pelata peliä liittoumien ulkopuolella ja toimia opportunistisesti hyödyntäen dynaamisesti vaihtuvia koalitioita ja kehittää kykyä luoda kumppanuuksia globaalilla tasolla.
http://ulkopolitist.wordpress.com/2012/03/16/historian-vaaralla-puolella-suomi-syyria-ja-humanitaarinen-interventionismi/

Itse kannata poliittista isolationismia ja äärimmäisen vapaata kauppaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti