torstai 2. toukokuuta 2013

Droneille oikeus sotia

Sotimisen ei tule olla pelkästään ihmisten oikeus vaan myös roboteilla tulee olla oikeus kantaa pyssyä.
http://natonalla.blogspot.fi/2013/04/neuron.html

http://www.huffingtonpost.com/robert-jay-lifton/10-reflections-drones_b_3062566.html

http://www.thenation.com/blog/174154/robert-jay-lifton-how-and-why-media-have-failed-drone-war

Ihminen ei ole ainut olento, joka toimii agenttina vaan myös tietokoneet (robotit jne) kykenevät tekemään päätöksiä. Monessa mielessä tietokoneiden kyky tehdä päätöksiä on ylivoimainen ihmiseen verrattuna. Ihmisellä ei ole eikä tule olemaan yksinoikeutta sotimiseen.
YK:n ihmisoikeuskomissio on huolestunut tappajarobottien mahdollisesta leviämisestä. Tällä viikolla julkaistu raportti linjaa, että ilman ihmisen panosta toimivilla roboteilla "ei pitäisi olla valtaa päättää ihmisten elämästä ja kuolemasta".
http://yle.fi/uutiset/yk_haluaa_viivyttaa_tappajarobottien_kehittamista/6616813

Taistelurobotti on ylväs taistelija. Taistelija,jolle Jumala on luonut käsien tilalle aseet; Todellinen Jumalan kuva.
Raportissaan Heyns kutsuu asejärjestelmiä "tappavaksi autonomiseksi robotiikaksi" (englanniksi lethal autonomous robotics, LAR).
http://yle.fi/uutiset/yk_haluaa_viivyttaa_tappajarobottien_kehittamista/6616813

Dronejen tekeminen on helpompaa kuin miehitettyjen taisteluhävittäjien ja dronet ovat myös paljon halvempia. Dronet ovat ehkä 1000 kertaa halvempia tehdä kuin miehitetty lentokone ja niiden kehittäminen on ehkä miljoona kertaa halvempaa. Taloudellisessa mielessä ei siis ole mitään järkeä sotia miehitetyillä järjestelmillä, jos valtio kykenee tuottamaan riittävän kyvykkäitä droneja. Dronejen tulevat pitemmän päälle vielä halvemmiksi, koska lentäjien kouluttaminen jää kokonaan pois. Lisäksi dronelentäjien ei tarvitse harjoitella samallalailla kuin perinteisten miehitettyjen lentäjien vaan kaikki on halvempaa. Dronejen varastointi/logistiikka on hyvin edullista verrattuna miehitettyjen lentokoneiden. Luultavasti tämä vuosikymmen jää miehitettyjen asejärjestelmien viimeiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti