keskiviikko 15. toukokuuta 2013

EU ja Kiina kauppasotaan

Taloudellisen tilanteen kiristyessä on aina perinteisesti ruvettu sotimaan. Kauppasodalla on aloitettu ja lopulta luodit ja pommit ovat viuhuneet.
Verkkolaitevalmistajille Huaweille ja ZTE:lle saatetaan määrätä ylimääräisiä tulleja Euroopan unioniin.
Euroopan unionin (EU) komissio pohtii parhaillaan varoituskirjeen lähettämistä Kiinalle. EU:n mielestä Kiina tukee laittomasti Huaweita ja ZTE:tä.
http://www.digitoday.fi/bisnes/2013/05/15/kiinalaiskaksikko-eun-tulilinjalla--apuja-nokialle/20136892/66

EU hyötyy valtavasti edullisesta kiinalaisesta elektroniikasta. Nokian positiota Kiinassa Huawein ja ZTE kiusaaminen ja uhkailu tuskin parantaa. Kiinalaiset ovat isänmaallisia ihmisiä ja eivät halua olla rippuvaisia Läntisestä teknologiaste (eli Microsoft).

Tulleista on ainakin pääasiassa kärsinyt aina eniten tulleja nostava valtio. Erityisesti nykyään kun tietoliikenne tekniikka on tuotannontekijänä monella alalla niin tämä heikentää vain EU:n omaa kilpailukykyä.

Kiinan kanssa ei ehkä kannattaisi lähteä kauppasotaan, koska Kiinan talous on niin dynaaminen, että eurooppalaisille olisi suuri tappio jäädä Kiinan kasvusta paitsioon.
http://cdon.fi/kirjat/findlay%2c_ronald/power_and_plenty-4686760

Ronald Findlayn&Kevin H. O'rourke (2007) kirja kannattaa varmaan lukea. Itse en ole ehtinyt sitä lukemaan enkä tilaamaan mutta varmaan pitäisi laittaa tilaus menemään. Historiallisen kehityskulun ymmärtäminen maailman globalisaatiossa ja deglobalisaatiossa on mielenkiintoista ja monessa mielessä ehkä tärkein yhteiskunnallisen kehityksen linja mitä nyt yleensä on. Itse pääsääntöisesti kannatan vapaata kauppaa vaikka vapaa kauppa ei ole itsessään mitenkään ongelmatonta mutta on se silti monessa mielessä paras vaihtoehto.

Yleisesti ottaen vapaata kauppaa käyvät valtiot ovat rikkaampia, avoimempia ja muutenkin paremmassa asemassa kuin kauppaa rajusti rajoittavat valtiot. Kauppa tuo myös tietoa ja ideoita eikä pelkästään hyödykkeitä.
Vastustamme ehdottomasti kaikkia pyrkimyksiä rajoittaa vapaata kauppaa ja olemme vaatineet komissiota vetäytymään kaupankäynnin esteiden asettamisesta, Nokia Siemensin tiedottaja Barry French sanoi.
http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/2013/05/16/nsn-ja-ericsson-vastustavat-eun-tullimaksuja-kiinalaislaitteille/20136958/12

Kiinalaisten kostotoimenpiteet todennäköisesti kohdistuisivat Nokiaan ja NSN:ään, koska ei euroopassa ole paljon muita kännyvalmistajia jäljellä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti