keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Suomi on ruotsalainen tv-sarja

Suomi on ruotsalainen -sarjan tekijät yllättyivät sarjasta tulleesta rajusta palautteesta. Ärtymystä ja suoria kommentteja aiheesta kuultiin myös Kansalliskielten tukiyhdistyksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa maanantaina.
–Meitä ei yllättänyt, että vihapalautetta tuli, mutta palautteen intensiteetti yllätti, sarjan käsikirjoittaja Marjo Vilkko sanoi.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/58929-raivo-tv-sarjaa-kohtaa-yllatti-kielikiista-leimahti-uudelleen-suomessa
Suomen ja Ruotsin yhteisessä historiassa on myös paljon hyvin rumia vaiheita. Miksi sarjassa ei kerrottu niistä? ihmetteli eräs paikalle tullut.
Vilkko ja ohjelman tuottaja Antti Seppänen eivät näe historiaa rumana.
–Suomea ei koskaan riistetty. Suomea verotettiin samalla tavalla kuin muitakin alueita, Seppänen sanoo.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/58929-raivo-tv-sarjaa-kohtaa-yllatti-kielikiista-leimahti-uudelleen-suomessa

Ruotsi oli johtava osa silloin kun Suomi kuului Ruotsiin. Suomen asema oli alisteinen - missään nimessä Suomi ei ollut tasaveroinen osa Ruotsia. Tälläinen alistussuhde oikeutetusti herättää suomalaisten keskuudessa vastarintaa vaikkakaan suomalaisten asema ei Ruotsin alla välttämättä ollut mitenkään poikkeuksellisen heikko.

Ruotsihan oli aikanaan ja on vieläkin varsin edistyksellinen maa ja monessa mielessä kehitti ja edisti Suomen kehitystä. Suomen ja Ruotsin välinen suhde on kokonaisuudessaan ollut molemmille osapuolille varsin edullinen. Kokonaistarkastelussa väite, että Suomi on ruotsalainen on varsin liioitteleva.

Kulttuurisesti Suomessa on vaikutteita ruotsista, venäjältä ja hansaliitosta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hansaliitto

Samoja vaikutteita on koko Itämeren alueella. Täytyy muistaa, että vaikutteita on tullut Suomeen myös arabiasta ja intiasta asti. Puola on luultavasti ollut iso kulttuurivaikutteiden lähden.
http://sosiokeiju.blogspot.fi/2013/05/virheellisen-liittoutumisen-kiihko.html

Suomalaiset kuitenkin poikkeavat ruotsalaisista kielen perusteella ja jossain määrin geneettisesti. Ruotsalaiset ovat geneettisesti arjalaisia kun suomalaiset eivät ole. Jo Hitlerin Saksan rotututkijat eivät pitäneet suomalaisia germaaniseen rotuun kuuluvana mutta ruotsalaiset hyväksyttiin germaaneiksi. Erityisesti ruotsin aatelisilla suvuilla on paljon germaanista geeniperimää.
http://finnsanity.blogspot.fi/2013/05/julkkarijuhlat-torstaina-kosmoskalevala.html

http://finnsanity.blogspot.fi/2013/05/ylipappimme-stubb-ponkittaa-saksan.html

Suomalaisten ei kannata peesata saksalaisia, koska saksalaiset tekevät eron germaanien ja ei-germaanien välillä. Suomalaisten pelipaikka on nimenomaan vapaassa kaupassa ja siinä, että säilytämme hyvät suhteet Yhdysvaltoihin, Afrikkaan, Kiinaan ja Etelä-Amerikkaan. Ilmeisesti suomalaisille olisi isot mahdollisuudet latinalaisessa Amerikassa.
http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132587-ylen-suomi-on-ruotsalainen-on-pelottavaa-propagandaa

http://www.arkisto.org/forskning-utbildning/artiklar-recensioner/suomi-metsasuomalaisten-pitka-tie-savosta-delawareen/?lang=fi

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11194228

Täytyy kuitenkin muistaa, että ruotsalainen kulttuuri on hyvin kehittynyt ja monessa mielessä suomalaisilla on ollut suuri onni omata niin hyvä ja kehittynyt naapuri kuin Ruotsi. Ruotsin saimme oikeusjärjestelmän, joka oli saatavilla olevista selvästi paras ja kehittynein. Myös hallinnollista käytäntöä ja osaamista sekä teknologiaa on ruotsista tuotu suomeen paljon. Ruotsalaisperäinen hyvinvointivaltio puutteineenkin on iso sosiaalinen ja yhteiskunnallinen ilmiö.

Itse kannatan mahdollisimman laajaa kulttuurista ja kielitaito-osaamista, koska kielitaito on avain maailman ymmärtämiseen. Itse en osaa venäjää ja se on harmi. Ruotsia kyllä pystyn lukemaan sujuvasti. Nykyään olisi hyvä osata myös espanjaa ja kiinaa eikä portugalin osaamisestakaan haittaa olisi. Myös arabian kieli on tärkeä. Afrikkalaisten kielten opiskelu voisi tehdä monelle hyvää ja laajentaa käsitystä maailmasta.
http://vasarahammer.blogspot.fi/2013/01/suomi-on-ruotsalainen-eli-ei-yhtaan.html

http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138357-suomi-on-neuvostoliittolainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti