maanantai 15. helmikuuta 2021

Australia ja Kiina

Länsimaiden kiristyneet Kiina-suhteet ovat asettaneet Australian hankalaan tilanteeseen, sillä maa on poikkeuksellisen riippuvainen Kiinan kehityksestä ja sen vaikutuksista Aasian geopoliittiseen tilanteeseen. Maat ovat viime aikoina olleet riidelleet sekä koronaviruksen että turvallisuus- ja kauppapolitiikan saralla. Kiina tulee muovaamaan Aasian geopolitiikkaa jatkossakin, mutta Australia hyötynee suhteiden tiivistämisestä paitsi perinteisiin liittolaisiin mutta myös muihin keskikokoisiin valtioihin Aasian ja Tyynenmeren alueella.

https://ulkopolitist.fi/2021/02/15/taloudellisesti-kiinasta-riippuvainen-australia-tiivistaa-suhteitaan-nyt-muihin-aasian-maihin/ 

Australia myös kielsi kiinalaisia Huaweita ja ZTE:tä toimittamasta teknologiaa maan 5G-verkkoihin jo vuonna 2018 ensimmäisenä maana vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Seuraavana vuonna kävi ilmi, että Australia oli myös lobannut muita Five Eyes -tiedusteluyhteistyöliittouman maita luopumaan Huawein teknologiasta 5G-verkoissa.  

https://ulkopolitist.fi/2021/02/15/taloudellisesti-kiinasta-riippuvainen-australia-tiivistaa-suhteitaan-nyt-muihin-aasian-maihin/ 

Lähes olemattomalle huomiolle Suomessa ovat toistaiseksi jääneet Kiinan kommunistisen puolueen Yhteisrintama-työosaston toimet. Yhteisrintama on Kiinalle uniikki, tiedustelua ja vaikuttamista yhdistävä organisaatio, joka häärii enemmän tai vähemmän kaikilla yllä mainituilla sektoreilla kaikkialla maailmassa. Se operoi myös Suomessa, ja vaikka täällä organisaation menetelmät ovat huomattavasti hienovaraisempia, on toiminnan peruslogiikka samanlainen kuin maailmalla huomiota herättäneissä tapauksissa.

https://ulkopolitist.fi/2020/02/23/kiinan-vaikutusoperaatioiden-taika-ase-toimii-myos-suomessa/

Kiina on paljon väkirikkaampi valtio kuin Australia. 

https://www.wolframalpha.com/input/?i=china+australia+population

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti