keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Afrikka ja uusiutuva energia

Ulkopolistissa on artikkeli (Eva Nilsson) ja uusiutuvasta energiasta. Afrikka on suurten mahdollisuuksien manner. Harmi, että siellä on mahdollisuudet jäänyt toteutumatta. Afrikka on silti oma lempparimanner. Afrikka on kulttuurisesti ja muutenkin varsin moninainen manner. Siellä on menijää jokalähtöön. On korkeiden asioiden asiantuntijoita, eli kirahveja. Sitten on raitapaisia seeproja ja kameleita. Itse olen haaveillut omasta kamelista: saisikohan siihen EU tukia? Kamelin maito on terveellistä ja aika kallista. Kamelijuusto - uusi superfood.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen ei säästä Afrikan mannerta sisäisiltäkään väännöiltä. Kun öljyn kulutus laskee ja akkumineraalien arvo nousee, vaikuttaa se Afrikan raaka-aineita vievien maiden talouksiin. Lisäksi sähkön heikko saatavuus huonontaa Saharan eteläpuolisen Afrikan mahdollisuuksia olla mukana teknologisessa muutoksessa, jossa fossiilista polttoainetta korvataan sähkövirralla. Afrikan maiden asema vihreässä siirtymässä on riippuvainen Kiinan, EU:n ja muiden ulkomaisten toimijoiden politiikasta ja valtapyrkimyksistä.

https://ulkopolitist.fi/2021/02/03/siirtyminen-uusiutuvaan-energiaan-myllertaa-afrikan-suhteita-lansimaihin-ja-kiinaan/

https://juhamolari.blogspot.com/2015/03/mista-tunnistaa-typeryksen-mista.html?m=1

http://vasarahammer.blogspot.com/2015/09/ulkopolitiikan-nappulaliiga.html

Afrikassa on kova väestön kasvu.

https://www.wolframalpha.com/input/?i=africa+asia+europe+population

Aasiassa kasvu näyttää kuitenkin olevan nopeampaa. Afrikka on kuitenkin varsin harvaan asuttu manner, koska se on suuri pinta-alaltaan. Eurooppa ja EU ovat paljon tiheämmin asuttuja. Luulisi muuttoliikkeen olevan Euroopasta Afrikkaan. Jos eurooppalaiset söisivät enemmän afrikkalaista ruokaa niin sinne syntyisi iso elintarvikkeiden vientiteollisuus ja sitten sieltä ei kukaan enää muuttaisi ylikansoitettuun eurooppaan. 

Öljyn kulutuksen vähenemisellä on valtavat vaikutukset maailmanpolitiikkaan. The Economist tiivisti syyskuun 2020 numerossaan osuvasti, että öljy on kiihdyttänyt edellisen vuosisadan autot, sodat, taloudet ja geopolitiikan. Niinpä vihreä siirtymä fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan tulee väistämättä vaikuttamaan siihen, miten valta maailmassa jakautuu.

https://ulkopolitist.fi/2021/02/03/siirtyminen-uusiutuvaan-energiaan-myllertaa-afrikan-suhteita-lansimaihin-ja-kiinaan/ 

Afrikassa on monipuolisesti kaikenlaisia luonnonvaroja. Jos maailmankauppa olisi vapaampaa, niin luultavasti Afrikka voisi taloudellisesti paremmin. Nyt EU:n erilaiset kaupan esteet rajoittavat kauppaa niin paljon, että Afrikan kasvu tyrehtyy, erityisesti elintarviketeollisuus. 




Turismilla on myös valtavat mahdollisuudet kehittyä, jos saadaan taudit ja muut ongelmat ratkaistua.


Esim. Somalialla on valtava rantaviiva hyvää merenrantaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti