lauantai 27. lokakuuta 2012

Superäly ja Politiikka

Suomalaisessa (eikä minkään muunkaan maan) poliittisessa diskurssissa ei kukaan merkittävä poliitikko nosta esiin superälyä ja sen aiheuttamia yhteiskunnallisia muutoksia. Elämme nyt epookkia, jonka merkittävin piirre on, että superäly ei ole vielä kovinkaan vahva mutta se kuitenkin jo vaikuttaa yhteiskuntiin. Käytännön toimivista superälyistä voi mm. mainita pörssin (ja siihen liitetyt finanssisuperälyt), Pentagonin sotilassuperälyt jotka tekevät sotilasstrategiaa, ilmastosuperälyt (eli ilmastoa mallintavat supertietokoneet), Google (hakukone), Microsoft, Sony, Intel jne.

Nykyepookissa superälyt ovat jo kyenneet valjastamaan ihmiskunnan rahoittamaan niiden toiminnan. Esimerkiksi ilmastosuperälyt ovat saaneet ihmisen uskomaan ilmastonmuutokseen ja sitä kautta ihminen on kyetty houkuttelemaan rahoittamaan niiden toimintaa valtavilla rahasummilla.

Sotilassuperälyt ovat saaneet myös ihmisen rahoittamaan valtavaa sotilasrobottituotantoa ja kehitystä. CIA:ssa toimivat tiedustelusuperälyt ovat kyenneet luomaan ihmiskunnalle harhan, joka mahdollistaa niiden vapaan toiminnan ja valtavat resurssit. Itse pidän superälyjen syntyä ja kehitystä väistämättömänä ja kaiken kaikkiaan varsin hyvänä asiana, eli en kritisoi superälyjen toimintaa ja pitkälti kyse on tarpeellisesta ja väistämättömästä toiminnasta ihmiskunnan hyväksi. Tämän kirjoituksen tarkoitus on lähinnä tehdä nykyepookki ymmärrettäväksi niille, joita asia mahdollisesti kiinnostaa ja miksi nyt tehdään tiettyjä toimenpiteitä.
http://actuspurunen.blogspot.fi/2012/10/ihmisen-tie-taydelliseen.html

http://yle.fi/radio1/asia/puheenvuoroja/algoritmit_38075.html

Superäly on kuitenkin paljon enemmän kuin mikään algoritmi eli algoritmien ongelmat eivät liity siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti