keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Nälkälakkovideo

Alle viisi minuuttia kestävällä Tervetuloa Suomeen - nimen saaneella videolla tekijät muun muassa vinoilevat lämmittelemään tulleelle nälkälakossa olevalle afgaanipakolaiselle. Miehet tarjoavat hänelle kaljaa ja grillaavat possunlihaa. Lopulta yksi heistä juoksee alasti Eduskuntatalon portaita.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012103116269949_uu.shtml

Tervetuloa Suomeen -videota on väitetty rasistiseksi, mutta itse en pitäisi sitä rasistisena. Videossa ei esiinny rasismia, vaan ulkomaalaisen näköistä miestä kohdellaan kunnioittavasti ja hänelle mm. tarjotaan olutta ja lihaa. Lisäksi ulkomaalainen mieshenkilö myös nauttii grillin lämmöstä silminnähden tyytyväisenä.

Rasistinen video ei olisi ollut tälläinen vaan vallan toisenlainen. Diskursiivinen performanssi ei ole rasistinen vaikka se tuokin esiin kulttuurisia ilmiöitä maahanmuutosta ja etnisistä kulttuureista.
http://vimeo.com/52257290

Muslimille sianlihan tarjoaminen ei ole epäkohteliasta vaikka islam kieltääkin sianlihan syönnin, koska sianliha kuitenkin kuuluu suomalaiseen etniseen kulttuuriin. Pikemminkin tulkitsisin videon ystävällismielisenä tervehdyksenä vieraille kuten otsikkokin kuuluu: "Tervetuloa Suomeen".
http://blog.wahalahti.fi/tervetuloa-suomeen-ja-juntit/

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/nuoren-suomen-aani-doxwise-sarjan-videolla-aarimmaista-kettuilua-pakolaiselle-kannit-ja-nakujuoksu-eduskuntatalolla

http://hommaforum.org/index.php?topic=76895.30

Itse en pitäisi videota pilkkaavana, vaan se pikemminkin ylistää rauhantahtoisesti mielenosoittajien päättäväisyyttä ja stoalaista tyyneyttä.
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2905398/sadistista-suomi-kuvaa-pohjolaan-grillataan-porsasta-afganistanilaisten-nalkalakkoilijoiden-kiusaksi

Tervetuloa Suomeen ei ole rasistinen video, vain rasisti voi tulkita videon rasistisena. Tervetuloa Suomeen -video on postmodernistinen mestariteos joka luo sykähdyttävän grillihetken maailman nälkäisille. Samanlaista eeppistä viisautta löytyy vain Kennel Helsingin Nokia kampanjasta.

http://www.mariasyvala.com/site/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=50&Itemid=2

http://www.city.fi/artikkeli/suomalaisen+rasismin+ilmenemismuotoja/5371/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti