sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Linturi ja Teknologia

Hesarissa oli tänään artikkeli Risto Linturista. Linturi puhui artikkelissa teknologian kyvystä uudistaa Suomi ja palauttaa Suomi teknologisen ja tieteellisen kehityksen kärkeen kuten 1990-luvun Nokia Suomi; silloin Suomi oli hetken aikaa trendikäs. Suomi on pääasiallisesti tippunut kartalta mobiiliteknologian soveltajana. Suomessa on vieläkin esim. mobiilipeliosaamista mutta tälläinen osaaminen ei kuitenkaan ole yhteiskunnallisella tasolla tarpeeksi merkittävää, jotta Suomea voitaisiin sen perusteella pitää kärkimaana.

Suomen tietotekniikkayhteiskuntakehitys ei ole käsittääkseni tällä hetkellä mitenkään erikoisen edistynyttä eli mitään kärkeä Suomi ei hätyyttele ja Suomi on korkeintaan hyvää keskitasoa. Tosiasiallisesti voi olla, että Suomi ei ole edes hyvää keskitasoa. Suomessa tuudittauduttiin Nokia huuman oloissa harhaan suomalaisten teknologisesta edistyksellisyydestä, joka ei mitenkään ollut totta vaan vain harhaa. Monimutkaisemmissa teknologioissa kuten esim. itseajavissa autoissa Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla. Hitaammin liikkuvissa työkoneissa voisi olla mahdollisuuksia, koska tarvittava äly on vaatimattomampaa. Suomessa ei kuitenkaan edes yritetä rakentaa autonomisia työkoneita vaikka noin periaatteessa Suomessa onkin sekä tutkimusta, että osaamista ja jopa työkoneteollisuutta. Roclalla on jo pitkään ollut automaattisesti liikkuvia kuljetusjärjestelmiä teollisuuden tarpeisiin. Rocla tosin on japanilaisomistuksessa eli siitä ei mitään suomalaisen tekoälyn pilaria saa tekemälläkään.

Valtion pitäisi investoida valtavasti koulutukseen, että yhteiskunnan yleinen ymmärrystaso saataisiin riittäväksi mutta johtavat poliitikot eivät ole kiinnostuneita superälystä eivätkä paljon muustakaan vaan elävät omassa harhassaan. Suomi on tällä hetkellä jämähtänyt sellaiseen poliittiseen umpioon, että eteneminen on mahdotonta. Suomen ongelma on, että vaikka Suomessa on periaatteessa osaamista niin sitä ei kyetä hyödyntämään siksi, että valtiojohtoisena maana Suomen poliittinen ja taloudellinen eliitti eläomassa todellisuudessaan täysin vieraantuneena tosielämästä. Kansalle luotu väärä teknologisen edistyksellisyyden tunne myös estää kaikki uudistukset, koska uudistukset on liian helppo pysäyttää. Onneksi asiat eivät ole Suomesta kiinni vaan muut pystyvät toteuttamaan uudistukset ja saavat niistä saatavan tuoton. Suomalaisten rooliksi jää ihmettelijän rooli. Ihmettelijän joka ihmettelee kaiken tutun katoamista ilman mahdollisuutta saada siitä mitään taloudellista etua. Jokatapauksessa perinteinen media (eli paperi) elää viimeisiä vuosiaan ja siitä ei enää tulevaisuudessa juurikaan vientituloja ole tulossa. Sitten on kiva ihmetellä köyhänä, että miksi näin kävi.
http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129201-robotiikkaan-panostamalla-poistamme-suomalaisten-ongelmat

Pikkuhiljaa sekä poliitikot että kansalaiset rupeavat heräämään, että robotiikka ja superäly on ainoa keino Suomelle selvitä.
http://kansankokonaisuus.blogspot.fi/2013/01/teknologia-murros-jatkuu-microsoft.html

http://lessismorefinland.blogspot.fi/2013/01/tipping-point.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti