lauantai 19. tammikuuta 2013

Nokia menneisyyttä

”Minulla on tähän kolme vastausta. Ensin: en minä tiedä, ei ole valtiovallan asia sitä päättää – miltä alalta tahansa. Toiseksi ajattelen, että kasvu kannattaa rakentaa kaupungistumisen, ikääntymisen, digitalisoitumisen ja ilmastonmuutoksen megatrendien varaan. Biotalous ja cleantech ovat Suomelle suuria mahdollisuuksia. Kolmanneksi pidän todennäköisenä, että pystymme rakentamaan kasvua sekä luonnonvaroista että tähänastisen menestyksen päälle ict-aloilla.”
http://www.3t.fi/artikkeli/uutiset/talous/vapaavuori_menneeseen_on_turha_takertua

Jan Vapaavuori pohtii Suomen tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Nokian varaan ei kannata hirveästi rakentaa. Samoin telakkateollisuuden mahdollisuudet luoda järkevää liiketoimintaa nykytilanteeesa ovat rajoitetut. Suomessa on liiketoiminnalle omat rajoituksensa: Kylmä ilmasto ja pieni väestö.

Monessa mielessä Suomen asema on hyvä, koska monien tärkeiden komponenttien hinta ja saatavuus ovat parantuneet roimasti. Ulkomaan kaupan kuitenkin perimmäinen tarkoitus on maksaa tuonti eli Suomen tilanne on varsin hyvä. Kiinan nousu takaa Suomelle tärkeiden komponenttien edullisen saatavuuden muualtakin kuin Yhdysvalloista. Ainut ongelma tässä on, että Suomessa on osittain sitouduttu Yhdysvaltoihin ja Kiinan nousu heikentää Yhdysvaltojen kykyä toimia.

Suomessa pitäisi nyt kiireesti investoida kehitysmaiden kauppaan ja erityisesti Kiina tutkimukseen. Suomalaisille on äärimmäisen tärkeää, että ymmärrämme kiinalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Kiinan kielen opetusta pitää lisätä ja rajusti. Samoin arabikulttuurien tuntemus on tärkeää ja Afrikkaakaan ei auta nyt unohtaa. Kasvu löytyy kehitysmaista; ei perinteisistä teollisuusmaista.

Kauppaa kannattaa kehittää Intian kanssa eikä hyökätä Intian viranomaisten kimppuun. Jos Nokia on jättänyt veroja Intiassa maksamatta; maksakoon Nokia ne korkojen kanssa. Itse kannatan toimintojen ulkoistamista Intiaan, koska yleensä itse ei kannata tehdä mitään mitä joku muu kykenee tekemään paremmin ja tehokkaammin. Nykytaloudessa asioiden tekeminen tai edes kaiken osaaminen ei ole tarpeen eikä edes hyödyllistä. Itse tekeminen on monesti jopa vahingollista eikä pelkästään typerää. Hyviä alihankkijoita kannattaa arvostaa ja pitää hyvänä; sillä hyvät yhteistyökumppanit ovat äärimmäisen arvokkaita. Suomen kaltaiselle pienelle maalle itsetekeminen ei ole edes mahdollista pienen väestön takia vaan ulkoistaminen on ainoa keino pärjätä. Isolle maalle kuten Yhdysvalloille ja Kiinalle asioiden itsetekeminen voi olla mahdollista mutta niillekään se ei usein ole järkevää.
http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/ministeri+paheksuu+nokian+ulkoituksia/a871652

Intialaiset tietotekniikkayritykset tuovat kaivattua kilpailua Yhdysvaltoja vastaan tietotekniikassa. Meidän suomalaisten kannattaa vaalia hyviä suhteita Intiaan; sillä tarvitsemme vaihtoehtoja ja avointa kilpailua eri toimijoiden välille. Yhteistyö Intian ja Suomen välillä on paljon arvokkaampi kuin Nokialaisten työpaikat. Isonkaan työpaikkakasan arvo ei ole kovinkaan suuri, koska hyvinvointi luodaan nimenomaan tuotantopanoksia yhdistämällä eikä juurikaan työtä tekemällä. Niinistön oppi työn arvokkuudesta on väärä ja jopa sairas. Työ itsessään ei ole arvokasta eikä sitä tule arvostaa. Niinistö korostamalla työtä yrittää miellyttää työväkeä. Työväkeä ei tule koskaan miellyttää, koska työväki ei ole kovinkaan älykästä eikä edes ymmärrä omaa parastaan. Johtajan ei tule etsiä alempiensa arvostusta silmittömästi vaan toimia maan parhaaksi ilman turhia haaveiluja suosiosta ja arvostuksesta. Arvostus tulee jos on tullakseen; yleensä ei tule mutta hyvä politiikka ja strategia luo kestäviä asemia, jotka on mahdollista pitää ja kehittää.
http://profit.ndtv.com/news/corporates/article-nokia-india-auditors-appear-before-income-tax-department-316310

http://www.thehindubusinessline.com/industry-and-economy/info-tech/nokia-job-cuts-indian-arm-rules-out-impact/article3528779.ece

Intia on kasvumarkkina eli siellä kannattaa olla eikä ärsyttää paikallisia viranomaisia.
http://jarkeapeliin.blogspot.fi/2013/01/100-suomi-vuonna-2013.html

http://lasselaaksonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130364-windows-8-on-roskaa-mita-siis-nokian-ja-somen-on-tehtava

http://hkt40.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130336-lopettakaa-natolla-uhkailua

http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130361-polkuhinnat-lisaavat-hyvinvointia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti