Anglikaaninen kirkko päätti lopulta olla häätämättä mielenosoittajia ja kuunnella heitä. Pian kapitalismin kriitikoiden joukkoon liittyi kirkon johtaja, arkkipiispa Rowan Williams, joka lämmittelee nyt ajatusta rahansiirtojen verottamisesta. Williamsin mielestä verorahoilla pelastettujen pankkien ja rahamarkkinoiden tulisi jotenkin maksaa velkansa takaisin yhteiskunnalle.http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2011/11/04/kirkon-oppeja-kapitalisteille/201116147/145
Ihmiskunnalla ei ole käytettävissään muuta toimivaa teoriaa tuotannon laajamittaisesta organisoinnista kuin markkinakapitalistinen. Kommunistista tuotannon teoriaa ei käsittääkseni ainakaan toimivassa muodossa ole olemassakaan, Marx ei kyseistä teoriaa esittänyt ja Marxia seuraavat teoreetikotkaan eivät kyenneet ratkaisemaan tuotannon ohjauksen teoreettisia ongelmia eli markkinakapitalistinen tuotantoteoria on ainut, joka on olemassa toimivassa muodossa.
Markkinajärjestelmää vastaan on esitetty laajaa kritiikkiä ja missään nimessä markkinajärjestelmä ei ole ongelmaton mutta se on kiistatta paras ja toimivin järjestelmä. Parhaimmuus on luonnollisesti seurausta siitä, että kukaan ei ole pystynyt esittämään toimivaa vaihtoehtoa. Kiistattomasti paras tarkoittaa sitä, että itse en tiedä mitään vaihtoehtoista järjestelmää, jolla tuotanto kyettäisiin organisoimaan laajamittaisesti lähellekään sillä tehokkuudella kuin markkinoiden avulla. Pienehköjen järjestelmien organisointi voi jossain tapauksissa onnistua jopa paremmin jollain muulla menetelmällä mutta yleisesti näin ei ole.Tästä johtuen viimeaikaiset puheet muista kuin markkinalähtöisistä organisointitavoista ovat pitkälti toiveajattelua. Kirkko ei ole koskaan kyennyt organisoimaan tuotantoa eli pappien osaaminen ei ole yksinkertaisesti riittänyt. Neuvostokommunistit kykenivät organisoimaan tuotantoa mutta hinta oli erittäin kova, koska insentiivit piti toteuttaa kuolemanrangaistuksilla ja pakkotyöleireillä. Markkinatalous pystyy toimimaan pienehköllä määrällä kuolemanrangaistuksia, jokatapauksessa pienemmällä kuin kommunismi. Samoin katolinen kirkko organisoituessaan Euroopassa keskiaikana, joutui käyttämään inkvisiota laajasti pakkojärjestelmänä, koska siltä puuttui kyky ohjata tuotantoa muuten kuin kuolemalla ja kiduttamalla.
Kirkon olisi pitänyt aikanaan liittoutua kommunistien eikä kapitalistien kanssa, koska kirkon todelliset ystävät löytyvät kommunisteista, eikä kapitalisteista. Aikanaan Adolf Hitler tiesi tämän ja sen takia pyrki tuhoamaan kapitalistista eliittiä kirkon tahdon mukaisesti. Kapitalistinen järjestelmä on kuitenkin luonteeltaan paljon sitkeämpi kuin muut vaihtoehdot ja sitä ei siten pysty kovin helposti tuhoamaan.
Tälläiset höpinät kapitalismin vaikutuksista ihmisen sieluun kannattaa jättää huomiotta vähintään niin kauan kuin ei ole kyetty kehittämään kunnollista ja toimivaa järjestelmää, joka voisi korvata markkinakapitalismin. Marx käsittääkseni näki kapitalismin erään epookin järjestelmänä ja tulevaisuudessa voi ihminen kyetä luomaan tehokkaamman ja paremman tavan organisoitua, mutta silloin ihmistä ei enää ole nykymuodossaan (tai ollenkaan). Ihminen on lajina historiallisesti rajattu ja sillä on käytössään vain tietty prosessointiteho ja muisti. Voi olla että ihmistä älykkäämpi laji pystyisi organisoitumaan järkevämmin ilman markkinoita mutta nykyihmiselle monet tavat eivät toimi.
http://dicerus.vuodatus.net/blog/2991430
http://kemppinen.blogspot.com/2011/07/oletko-kommunisti.html
http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76849-h%C3%A4t%C3%A4-ei-lue-lakia-kommunisti-eurooppaa-pelastamassa
http://joklaaja.blogspot.com/2011/11/doris-lessingin-myrskyn-varjossa.html
http://tuukkak.blogspot.com/2011/06/risuparta-hippi-kommunisti-neiti.html
http://anttirautiainen.livejournal.com/23206.html
http://pauliinaviitamies.blogspot.com/2011/03/city-kommunisti.html
http://kivisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49639-orwell-oli-kommunisti
http://blogit.sanomalehtimedia.fi/vesala/2011/02/23/kommunisti/
http://kanttorinpoikakertoo.blogspot.com/2011/11/ruma-kapitalistinpoikanen-muita.html
http://takkirauta.blogspot.com/2011/10/pyhainjaannoksensa-kullakin.html
http://itsenalistus.wordpress.com/2010/12/14/onko-mahdollista-olla-kommunisti-ilman-marxia/
Historiallinen kommunismi oli lähinnä oppia vallankumouksesta mutta kommunistiteoreetikot eivät kyenneet luomaan ei-vallankumouksellista yhteiskuntaa. Jatkuva vallankumous on valtavan kuluttavaa organisatorisesti ja sitä ei mikään organisaatio pysty ylläpitämään kovin kauaa ja juuri tähän Neuvostoliitto kaatuikin. Kiina taas vältti tämän sillä, että he pystyivät siirtymään vakaampaan yhteiskuntamalliin, jossa vallankumous olikin "vain" taloudellista vallankumousta ja kapitalistisen tuotantoteknologian ja tieteen mahdollisimman tehokasta omaksumista.
http://jpoli.blogspot.com/2011/11/kreikkalaisia-ei-tule-saalia.html
http://ebolakani.blogspot.com/2011/11/sai-ainakin-herra-maon-nauramaan.html
http://www.standupeconomist.com/
http://enveconomics.blogspot.com/2011/11/recycling-of-electronics.html
http://jtalous.blogspot.com/2011/11/bill-gates-ja-koyhat.html
Bill Gates ei ole mikään hyväntekijä vaan Microsoftin monopoliasema on luotu hyvin arveluttavilla keinoilla.
http://bafric.blogspot.com/2011/11/microsoft-launches-annual-sponsorship.html
Microsoftin harjoittama hyväntekijyys on vain tapa hallita yhteiskuntaa ja luoda kuva Microsoftista ja Bill Gatesista hyväntekijä. Demokraattisessa markkinakapitalismissa ihmisten ei pidä uskoa kaikkia valheita, koska järjestelmä toimiakseen vaatii, että yksilö ei uskoa satua ja puolustaa omia etujaan tinkimättömästi. Orjuus on aina lähellä.
http://jpoli.blogspot.com/2011/10/digitaalinen-orjuus.html
http://annakontula.fi/2011/11/maailman-valtias/
http://artolehkamo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88041-maailmantalous-syoksyy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti