lauantai 1. syyskuuta 2012

Hyvinvointivaltio ja downshiftaus

Lyhyellä tähtäimellä downshiftaus voi vaarantaa kasvun varaan tehdyt rakennelmat, kuten verotulojen kasvulle rakennetun julkisen talouden ja pankkijärjestelmän, joka perustuu vakuusarvojen nousulle, hän arvioi.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2012/09/01/mina-loysailen-sina-maksat-verot/201236856/139

Hyvinvointivaltio on rakennettu luonnon, ihmisen ja teknologian riiston varaan. Hyvinvointivaltio syntyi varakkaassa Ruotsissa. Ruotsalaiset olivat aikanaan kyenneet riistämään suomalaisia ja muitakin. Pääomaa ja osaamista oli kertynyt ja maassa oli valtavat luonnonvarat.
http://jtalous.blogspot.fi/2012/08/nokia-vajoaa-porssissa.html

Riiston eräs muoto on teknologian riistäminen. Ruotsilla oli käytössään hienoa teknologiaa, jolla saatiin paljon rahaa. Suoranaisestihan teknologiaa ei voi riistää siinä mielessä kuin ihmistä. Teknologia ei riistämisellä kulu tai vähene, pikemminkin päinvastoin. Riistetty teknologia leviää ja kehittyy.
http://eurotalous.blogspot.fi/2012/08/timo-soini-ehdotti-sunnuntaina.html

Nyt hyvinvointivaltio on tiensä päässä, koska riistettävää ei enää ole tarpeeksi. Suomi ei kykene riistämään ulkomailta hyvinvointia teknologialla (kännykät), koska riistettävää teknologiaa ei enää ole tarpeeksi. Väestö ei enää suostu kovaan työhän vaan laiskottelee ja leppoistaa.
Miksiköhän niin moni tuntuu provosoituvan downshiftingistä? Ei kai yksittäisten ihmisten halu hillitä turhimpien tavaroiden ostelua, kiipiä työpaikoillaan vähemmän tai elää rauhallisemmalla tahdilla ole keneltäkään pois. Toinen asia, mikä minua kiinnostaa on se, onko degrowth-jutuista hernettä nenään vetävillä mielessään joku parempi planeetan pelastussuunnitelma? Uskovatko he ihan oikean todellisesti vielä siihen, että maapallo kestää rajattoman taloudellisen kasvun? Karut faktat kertovat, että ehkä jo meidän sukupolvemme näkee sen ajan kun kaikki kohtuullistavat, tahtoivat tai eivät. Lapsenlapsemme näkevät sen varmasti.
http://pientaelamaaetsimassa.blogspot.fi/2010/12/downshifting-on-out-enta-sitten.html

Hyvinvointivaltio perustui pitkälti Suomessa siihen, että ihmisten tuottavuutta saatiin nostettua elinoloja parantamalla. Alussa varsin pienilläkin sijoituksilla hyvinvointiin saatiin paljon lisää työtehoa ja osaamista. Nyt tilanne on ilmeisesti se, että monessa mielessä investoinnit eivät enää tuota samallalailla. Iso tekijä on rajahyödyn pieneneminen elintason noustua korkealle. Toinen tekijä lienee, että Suomi ja muu Läntinen maailma ova menettäneet suhteellista asemaansa niin paljon, että kehitysmaita ei enää kyetä riistämään tarpeeksi. Eu ja Yhdysvallat ei ilmeisesti enää kykene riistämään riittävästi kehitysmaita. Riistämisestä on tullut yhä vaikeampaa tiedotusvälineiden parantuessa ja Länsimaiden väestöstä on tullut pehmoja. Yhteiskunta ei enää siedä entisenlaisia toimintatapoja, jotka loivat riittävät tulovirrat hyvinvoinnille.
http://www.valmiixi.fi/2011/07/downshifting-itsekkyyttako.html

http://downshifterdiary.blogspot.fi/

http://bethelphilosophyblog.blogspot.fi/2012/04/downshifting-in-very-creative-way.html

http://leppoistaen.blogspot.fi/2012/08/yhdessa.html

http://author-laura-lee.blogspot.fi/2012/08/a-car-free-generation.html

http://finnsanity.blogspot.fi/2012/08/kokoomuksen-luokkasota-toisen-laman.html

http://markkinat-politiikka-media.blogspot.fi/2012/08/wahlroos-velkakriisi-ja-pari-pienempaa.html

http://hvkerho.blogspot.fi/2012/08/salaista-vanhuskeskustelua.html

http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/7492-palkansaajat-maksavat-saksan-talousihmeen-etuoikeutettujen-eliitti-on-syntynyt

http://thomastaussi.blogspot.fi/2012/09/sosiaalidemokratiassa-lapsen-aivot.html

http://lessismorefinland.blogspot.fi/2012/09/downshiftaamisesta-lyhyesti.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti