keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Myrsky vie sähköt

Esimerkiksi valot, vesi, jääkaappi, vessan huuhtelu tai internet eivät toimineet. Pyykkikone jäi jumiin eikä autotallin sähköllä toimiva ovi avautunut. Lämmin aamutee jäi juomatta. Lisäksi junaliikenne Turun ja Helsingin välillä takkuili. Jouduimme vaihtamaan Karjaalla linja-autoon ja sen jälkeen Kirkkonummella paikallisjunaan. Käpylässä kotipihallamme kaatui yksi puu.
http://leostranius.fi/2011/12/myrskysta-myos-jotain-hyvaa/

Sähkön puute ahdistaa kansalaisia läpi maan. Itse pidän sähkölämmitystä hyvin eleganttina ratkaisuna sekä ympäristön että yhteiskunnan kannalta. Sähkön saanti pitää vain turvata riittävillä varajärjestelmillä. Itsellä on tietokoneiden ja televisioiden turvaamiseen lyhyitä sähkökatkoksia vastaan riittävästi UPS kapasiteettia ja tässä onkin päästy verkkoon kaiken aikaa. UPSien ongelma on vain se, että ne pitävät hirveätä melua sähkökatkon aikana.
http://jpoli.blogspot.com/2011/12/rajut-talvimyrskyt.html

Sähkö on energian hienoin muoto ja siten sen käyttöä pitää edistää kaikin mahdollisin tavoin. Sähkö mahdollistaa helpon ja halvan automaation. Lisäksi sähkö on paljon turvallisempaa kuin mikään vaihtoehto sekä ihmiselle että luonnolle. Esim. öljylämmityksessä on isoja ympäristöriskejä sekä kuljetuksessa että varastoinnissa. Lisäksi öljyrekat vaarantavat kansalaisten terveyden maanteillä.
http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/blog/26183

Varayhteyksiä sähkönjakeluun pitäisi rakentaa enemmän ja lisäksi pitäisi olla varavoimaloita, joilla sähkömottiin saatetut taloudet saataisiin valaistua. Sähkän saatavuuden turvaaminen ei saa olla rahasta kiinni vaan tietoyhteiskunnalle sähkö on elinehto. Nyt rahaa käytetään valtavasti Kreikkaan ja unohdetaan, että Suomen sähköhuolto on monessa paikassa yhden johdon varassa.

Nykytekniikalla sähköä voi varastoida mutta se on melko kallista. Syrjäisemmille alueille pitäisi kuitenkin rakentaa sähkön varavarastoja. Caterpillar myy flywheel ups järjestelmiä ja niitä valtio voisi hankkia syrjäseuduille ja muuallekin sähkön hätävarastointiin.
http://www.cat.com/power-generation/ups

http://www.cat.com/cda/files/1449768/7/Cat+Flywheel+UPS+1000iZ+LEHE0027-04.pdf
Flywheeleihin saa generaattorit kytkettyä antamaan sähköä pidemmän ajan katkoissa.
http://beaconpower.com

http://parviainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92393-myrskyn-jalkeen

http://blogi.jarilarikka.fi/2011/12/myrsky-paljasti-hatakeskusuudistuksen-riskit/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti