sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Durban katastrofi luonnolle

Viimeinen neljän vuoden aikana kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat junnanneet pahasti paikallaan. Durbanin keskeiset kysymykset olivat esillä jo Balin ilmastokokouksessa vuonna 2007. 
http://leostranius.fi/2011/12/durbanin-tiekartta-jai-epamaaraiseksi/
Yön tunteina sopimusten tekoa jarruttivat erityisesti Kolumbia, Venezuela, Bolivia, Nigaragua ja Intia. Maailman toiseksi väkirikkain maa vetosi kansansa köyhyyteen ja ajoi yhteisen, mutta eritellyn vastuun tärkeyttä.
"Intia ei koskaan suostu peloteltavaksi, uhattavaksi tai painostettavaksi tällä tavalla", Intian ympäristöministeri Jayanthi Natarajan jyrähti.
http://xn--vihrelanka-u5a.fi/uutiset/durbanin-kokous-p%C3%A4%C3%A4ttyi-laihaan-sopuun

"Olemme pelastaneet tänään huomisen", Nkoana-Mashabane päätti kokouksen.
http://xn--vihrelanka-u5a.fi/uutiset/durbanin-kokous-p%C3%A4%C3%A4ttyi-laihaan-sopuun

Huominen pelastui mutta pelastuiko ylihuominen?
“Ilmastonmuutos karkaa käsistä, ellei päästöjä käännetä laskuun vuoteen 2015 mennessä. Jokainen hukattu hetki lisää ilmastonmuutoksen inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia”, sanoo kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen Kepasta.
http://ilmasto.org/durban/neuvottelut/durbanin-ilmastokokouksen-vasytystaistelu-paattyi-laihaan-sopuun

http://blogit.mtv3.fi/ymparistossa/2011/12/11/ilmasto-ei-pelastunut-mutta-oikea-suunta-loytyi/

http://viheralue.blogspot.com/2011/12/durban-valvoo.html

http://ilmastohuijaus.blogspot.com/2011/12/durban-menee-metsaan-tiedon-tilalle.html

http://reason.com/archives/2011/12/05/delusional-in-durban

http://joannenova.com.au/2011/12/durban-wild-ambit-fails-but-money-flows-landmark-non-legal-something-arother-agreed-too/

Tässä täytyy muistaa, että juridisesti sitovaa sopimusta (Durbanissa tai jossain muualla) on vaikea saada aikaan, koska ainakin Yhdysvallat on historiallisesti aina katsonut, että kansainvälinen sopimus ei sido sitä, jos se loukkaa Yhdysvaltojen strategisia etuja. Yhdysvaltojen Presidenttiä ei voi sitoa kansainvälisellä sopimuksella vaan se on suvereeni ja ylitse näiden sopimusten. Käytännössä siis Yhdysvaltojen Presidentti voi milloin tahansa määrätä, että kv. sopimusta ei tarvitse noudattaa, koska se on Yhdysvaltojen etujen vastainen. Vanhempi oikeustieteellinen teoria korosti juuri tätä suvereeniutta. Perinteisesti nämä ympäristösopimukset ja lainsäädäntö ovat juuri olleet helposti väistyviä eli jos joku merkittävä muu etu on vaarassa niin ympäristösopimus- ja lainsäädäntö väistyy. Merkittäväksi voi riittää pelkkä voiton pienentyminen jossain liiketoiminnassa tai kohtuuttomat kustannukset. Kysymys siitä milloin ollaan kohtuuttomuuden puolella on sitten poliittinen.

Jotkut asiantuntijat antavat sellaisen kuvan, että sopimus olisi jotenkin sitova tai velvoittava. Kv. sopimukset ovat aina vapaaehtoisia todellisille suurvalloille kuten Yhdysvallat. Se noudatetaanko sopimusta ja miten tarkasti määräytyy sitten Yhdysvalloissa pitkälti sisäpoliittisten voimasuhteiden ja poliittisen harkinnan perusteella. Kv. sopimus on helppo poliittisesti heittää roskakoriin, koska ulkomaan olioilla ei ole äänioikeutta.

In part it’s chilling, a New International Court — which could presumably try you for crimes against coastlines, clouds, or (more likely) against endangered windfarms. Those with their hands on the legal wheel want the power to direct money (was that $1.6 Trillion?) from the richest nations to their friends, patrons, or pet causes. If they became the anointed Kings, it would swiftly become a crime to speak doubts of climate models upon which billions of trades depends. The darkest evil always comes cloaked with helpful intentions.
http://joannenova.com.au/2011/12/durban-wild-ambit-fails-but-money-flows-landmark-non-legal-something-arother-agreed-too/


http://canadianyouthdelegation.wordpress.com/2011/12/11/durban-climate-summit-saves-face-at-the-expense-of-future-generations/

http://petermcmanners.blogspot.com/2011/12/disastrous-deal-in-durban.html

http://www.newstimeafrica.com/archives/23535

http://deathofdurban.blogspot.com/

http://hemanthawithanage.blogspot.com/2011/12/durban-platform-means-gives-less-hope.html

http://climatepasifika.blogspot.com/2011/12/climate-talks-end-with-late-deal.html

Durbanin ilmastoneuvotteluissa saatu sopimus on merkittävä läpimurto. Se tarkoittaa laillisesti sitovien päästörajojen sopimista kaikille merkittäville maille, myös Kiinalle.
http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194709780564/artikkeli/satu+hassi+durbanin+lopputuloksesta+merkittava+lapimurto+.html
Satu Hassi korostaa sopimuksen päästörajojen sitovuutta myös Kiinalle.
http://www.spyghana.com/opinion/press-releases/durban-climate-talks-ending-polluters-won-people-lost-greenpeace-africa/

http://bafric.blogspot.com/2011/11/cumulative-co2-emissions-and-durban.html

http://bafric.blogspot.com/2011/10/climate-change-and-cocoa-production.html

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=68512:wwf-ympaeristoejaerjestoeille-durbanin-tulokset-laiha-lohtu&catid=1:politiikka&Itemid=30

http://intlawgrrls.blogspot.com/2011/12/big-picture-after-durban-climate-change.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti