sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Lumilinnoja ei pidä rikkoa

Arttu Ollila menehtyi lumirakentamisosaamisen heikkouden takia.
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/lumikasaan-jaaneen-pojan-tutkinta-jatkuu-poliisi-ei-tiedota/1282502

Ollilan kuolema ei silti oikeuta rikkomaan lumilinnoja.
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127916-teimme-poikani-kanssa-paivan-hyvan-tyon-kun-rikoimme-lumilinnoituksen

Lumirakentamisessa lapset oppivat paljon rakentamisesta ja yleensäkin lumirakentaminen on lapsille tärkeää. Jos lapsilta kielletään lumilinnojen rakentaminen niin silloin lapsilta viedään kaikki ilo elämästä.  Lapsen kasvuun liittyy aina riskejä ja riskien poistaminen tuhoaa kasvun mahdollisuudet. Itse olin luultavasti lapsena satoja jos en tuhansia kertoja kuolemanvaarassa ja hengen lähtö oli lähellä. Jollain tempulla aina selvisin. Lapselle kuolemaa silmiin katsominen on kaikessa pelottavuudestaan huolimatta kasvattavaa. Lapsen taistelutahto kasvaa ja samalla lapsi oppii toimimaan äärimmäisessä kuolemanvaarassa ja kykenee kohtaamaan kuoleman pelon mutta silti toimimaan siten, että pelastuu.

Lapset ovat aina tehneet äärimmäisiä temppuja ja leikkineet kuoleman kanssa. Joku lapsi on aina menehtynyt mutta useimmat ovat löytäneet itsestään ne voimat millä äärimmäisissäkin tilanteissa voi selvitä. Turvallisessa ympäristössä kasvaneilta lapsilta katoaa elämänhalu ja heistä tulee ns. pullamössö  lapsia. Tälläinen pullamössö lapsi (ja aikuinen) pelkää omaa varjoaankin ja on mieltää kaiken pelkojen kautta.

Moni liian turvallisessa ympäristössä elänyt aikuinen rupeaa sitten pelkäämään kaikkea mm. sähköä.  Toisaalta susien kanssa leikkinyt lapsi, joka on ollut usein kuolemanvaarassa, ei pelkää turhaan vaan tietää kykenevänsä selviytymään myös äärimmäisissä tilanteissa. Moni aikuinen elää pelon vallassa, koska ei ole tanssinut kuoleman kanssa. Mm. Jeesus varoittaa tästä kuoleman pelosta ja monet idän uskonnot pitävät juuri kuoleman pelkoa kaiken pahan alkuna ja juurena. Kuolemaa pelkäävä tekee pelonsa takia kaikkia älyttömiä asioita kun taas kuolemaa pelkäämätön todellinen taistelija ei tee mitään kuoleman pelon hillitsemiseksi.

Kuolemaa pelkäävät pelkäävät sitten kaikkea mm. ilmastonlämpenemistä, avaruusolentoja, Saatanaa jne.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti