torstai 13. joulukuuta 2012

Suomea "petkutettiin" turvaneuvostoäänestyksessä

Suomalaisten analyysissa ihmetellään, että monissa kulttuureissa tuntuu olevan vaikeaa tai epäkohteliasta sanoa tällaisen tuen hakijalle tai pyytäjälle "ei".
Useat maat olivat sanoneet "kyllä" - jopa kirjallisesti - kaikille kolmelle ehdolla olleelle maalle, joista kuitenkin vain kaksi valittiin.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/ulkomaat/983-ulkomaat/114099-114099

Monessa kulttuurissahan on hyvinkin epäkohteliasta sanoa jyrkästi ei. Suomalaisilla analyytikoilla/diplomaateilla ei tunnu olevan paljoakaan tietoa eri kulttuurien tavoista ja käytännöistä. Moni kulttuuri ei varmasti koe suomalaiselle annettua "lupausta" sitovaksi vaan se tarkoittaa vain, että kannatamme teidän jäsenyyttänne mutta emme välttämättä äänestä teitä.
http://ulkopolitist.wordpress.com/2012/12/07/uskonnon-ylikorostettu-rooli-lahi-idassa/

Kyseessä on siis jonkinlainen sosiaalinen kyllä jonka tarkoitus on ylläpitää suhteita. Toisaalta monessa kulttuurissa on myös hyvin epäkohteliasta kärttää tälläistä tuen ilmausta. Tälläinen kyllä on annettu kärttämällä eli se ei ole aito ja ei siten sitovana koettu. Lisäksi kyllä on voitu saada sellaiselta taholta jolla ei ole asiassa edes mitään päätäntävaltaa eli sillä ei ole mitään väliä päätöksen tekijän kannalta. Missään tapauksessa kyse ei ole suomalaisten petkuttamisesta vaan siitä, että suomalaiset eivät ymmärtäneet mikä on poliittinen tilanne ja mikä on kyllä vastauksen todellinen arvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti