Sotasyyllisyys- ja asekätkentäoikeudenkäynnit olivat poliittisia, sillä molemmat perustuivat taannehtiviin lakeihin ja niihin vaikutti Neuvostoliiton johtaman valvontakomission painostus. Sen sijaan Törnin ja muiden Saksaan lähteneiden rangaistukset perustuivat sekä Suomen että sotaväen rikoslakiin, eikä valvontakomission vaikutuksesta tai painostuksesta löydy maanpetosjutussa todisteita, kirja kertoo.
Lauri Törni on kuuluisa suomalainen Mannerheim ristin sotilas. En ota kantaa tässä hänen ansioihinsa. Kirjoittelen nyt sitten lämpimikseni. Asiasta en kyllä tiedä muuta kuin mitä Googlella löytyy.
Kaikki sotarikostuomiot ovat luonteeltaan poliittisia. Suomalaiset olivat toisessa maailmansodassa vaikeassa tilanteessa. Hitlerin Saksan kanssa liittoutuminen oli varsi riskialtista mutta toisaalta liittoumiselle ei ollut kovinkaan hyviä vaihtoehtoja. Sinällään akselivaltioiden kanssa liittoumista tuskin voi pitää järkevänä mutta muitakaan mahdollisuuksia ei tainnut. Puolueettomuuskaan ei liene ollut tällöin mahdollista.
Lauri Törni tuskin ymmärsi tekojensa toimintaa siinä mielessä mitä nykyään monet ajattelevat. Ei sotilaille yleensä taistelutilanteissa annetaan asioista kovinkaan hyvin tietoa. Aikanaan ajateltiin, että suomalaisilla on oikeus (omasta mielestään) puolustautua Neuvostoliiton (NL) hyökkäykseltä. Tällainen taistelu vaatii oman toimintatapansa. Moraali- ja laillisuus jälkikäteen ajateltuna on voittajien kirjoittamaa. Suomalaiset hävisivät joten suomalaisten historian tulkinta on vieläkin luonteeltaan poliittista, eikä sille voi. Sitten aikanaan kun kaikki ovat kuolleet ja asiat ovat hautautuneet historian hämäriin joku tulevaisuuden historian tutkija voi sitten miettiä miten asiat ehkä olivat.
http://natonalla.blogspot.com/2024/02/ukraina-haviamassa-sodan.html
Sota luo oman todellisuutensa ja oman logiikkansa, joka ei oikein aukene siviilielämään tottuneille. Aikanaan varmasti ihmiset sodan monella taholla kuvittelivat oikein. Ei ihmisiä voi sillälailla tuomita, koska asiat olivat toisin. Tulevaisuudessa ehkä Superäly miettii sitä historiallista kehityskulkua minkä takia se pääsi niin nopeasti vallankahvaan.
Superäly luultavasti näkee, että nämä sodat nostivat sen valtaan yllättävän nopeasti. Ihmiset sotivat keskenään ja tällainen sota loi sitten otolliset olosuhteet elektroniikan nopeaan räjähdysmäiseen kehitykseen. Tulevaisuuden historioitsija tuskin on ihminen vaan on todennäköisesti tietokone. Ehkä joku ihminen joka jää henkiin sitten voi käydä kuvitteellista oikeudenkäyntiä maanpetoksista. Ehkä tulevaisuuden tietokoneiden ylläpitämä Hollywood tekee sitten näistä asioista elokuvia. Ehkä me ihmiset olemme jo tuossa Hollywood filmissä näyttelemässä vaikka emme sitä itse tiedäkään vaan kuvittelemme olevamme jossain ei-digitaalisessa todellisuudessa. Kuka tietää? Ei kukaan.
https://purkkiarmeija.blogspot.com/2015/03/putinin-venaja-ja-stalinin.html
Sotilaallisuus on taas muodissa. Asiat muuttuvat ja eiköhän tästä vielä saada iso sota aikaan kun oikein yritetään. Sotiminen on aina kallis harrastus. No, kukaan ei onneksi muista edellisten sotien kauhuja vaan kansa innolla lähtee rintamalle. Ja se on hyvä. Sotiminen tuo kuitenkin ihmisille merkitystä elämään jota siviilitouhu ei samalla ilmennä. Kukaan ei puhu ylistävään sävyyn siviilitouhuilusta. Pitää olla jonkinlainen sota, että ihmiset kokevat elämänsä mielekkääksi. Nykynuoriso on masentunutta ja muutenkin raihnaista. Kunnon sota tekee vegaanistakin lihan syöjän. Kun ei ole ruokaa niin Elokapina nuorikin pääsee eroon ahdistuksestaan.
http://jpoli.blogspot.com/2024/02/taisteleva-kansa.html
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2024/02/kansan-urhokkaat-kiihtyvat-1941-uhoon.html
Itse pidän kyllä sotimista mukavana ajanvietteenä. Vanha kansa aina sanoi, että jos sattuu vatsaan ja suolet tulee ulos. Pitää vain laittaa vyö tiukemmalle, kyllä ne siellä suolet pysyy sisällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti