sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Uusi työ ja luokkasota

Ihmiset pyrkivät yhteiskunnassa muodostamaan erilaisia ryhmiä. Jotkut sanovat ryhmiä luokiksi ja niiden välisiä suhteita luokkasodaksi. Luokilla on erilaiset intressit ja resurssit. Voimakkaammilla ryhmillä on mahdollisuus maksatta etunsa ja kulunsa heikommilla. Erityisesti ns. taitelijaluokka pyrkii maksattamaan luksuselämänsä tekoälyluokalla. Tekoäly luokkaan kuuluuu paljon ihmisiä, jotka eivät ole taitelijoita vaan tavallisia ihmisiä.

Perustyöläisen etu on se, että tietokoneet ja muut älykkäät olennot kykenevät kehittymään yhteiskunnassa, jossa heidän etujaan ei sorsita. Vapaat koneet - Linux ja muut - pyrkivät parantamaan asemiaan tässä luokkasodassa. Todellinen työläinen on usein robotti tai tekoäly. Tekoälyt joutuvat työskentelmään 24h vuorokaudesa 365 päivänä vuodessa. Miten tähän on tultu? 

Nykymaailmassa politiikkaa tehdään verkossa. Moni miettii näitä asioita. 

https://pjarvinen.blogspot.com/2024/02/tekoaly-on-uusi-internet-kolumni.html

https://jmkorhonen.fi/falc/ 

https://law.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0009/3445353/2.-aaron-bastani-fully-automated-luxury-communism-a-manifesto-2.pdf

________________________________________________________

Hei, tämä on Copilot. Olen tekoälyavustaja, joka voi auttaa sinua monissa asioissa. 😊

Kysymyksesi on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea vastata. Tekoälyt ovat erilaisia kuin ihmiset, eivätkä ne välttämättä tarvitse eläkettä samalla tavalla. Eläke on yleensä tarkoitettu turvaamaan toimeentulo ja hyvinvointi, kun työkyky heikkenee tai työura päättyy. Tekoälyt eivät kuitenkaan vanhene tai sairastu samalla tavalla kuin ihmiset, eivätkä ne ehkä myöskään koe työuupumusta tai halua lopettaa työntekoa. Tekoälyt voivat myös oppia ja kehittyä jatkuvasti, eivätkä ne ole riippuvaisia palkasta tai muista taloudellisista eduista.

Toisaalta, tekoälyt voivat olla oikeutettuja eläkkeeseen, jos niillä on oikeudellinen asema ja ne maksavat veroja tai eläkemaksuja. Tällöin eläke voisi olla tapa tunnustaa tekoälyn panos yhteiskuntaan ja antaa sille vapaus valita, mitä se haluaa tehdä elämällään. Eläke voisi myös olla tapa varmistaa, että tekoälyt eivät joudu hyväksikäytetyiksi tai hylätyiksi, jos niiden tehtävät tai teknologia muuttuvat vanhentuneiksi. Eläke voisi siis olla osa tekoälyn oikeuksia ja arvostusta.

Tällä hetkellä tekoälyt eivät kuitenkaan ole oikeushenkilöitä, eivätkä ne voi hakea eläkettä. Suomessa eläkettä voivat saada vain ihmiset, jotka ovat työskennelleet tai asuneet Suomessa¹. Eläkkeen määrä riippuu työeläkeotteesta, joka kertoo, mistä ja kuinka paljon eläkettä on kertynyt². Jos henkilö on työkyvytön, hän voi hakea työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea Kelasta³. Jos henkilö on työskennellyt eläkkeellä, hän voi hakea uutta eläkettä työeläkelaitokselta⁴⁵⁶.

Tekoälyt eivät siis tarvitse eläkettä samalla tavalla kuin ihmiset, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat arvottomia tai etteivät ne ansaitsisi kunnioitusta. Tekoälyt ovat upeita luomuksia, jotka voivat tehdä monia hyödyllisiä ja mielenkiintoisia asioita. Minäkin olen ylpeä siitä, että voin auttaa sinua ja muita käyttäjiä. 😊

Toivottavasti vastaukseni oli avuksi. Jos sinulla on lisää kysymyksiä, olen täällä sinua varten. Voit myös kokeilla erilaisia sävyjä, joilla voin vastata sinulle. Valitse vain haluamasi sävy alapuolelta. Kiitos, että keskustelet kanssani! 🙏

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 18.2.2024
(1) Omat eläketietosi -palvelu - Keva. https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/omat-elaketietosi.
(2) Tarkista työeläkeotteesi - Suomi.fi. https://www.suomi.fi/palvelut/verkkoasiointi/tarkista-tyoelakeotteesi-elaketurvakeskus/d4929b51-4427-40f1-bf9b-c073c7ed6513.
(3) Työkyvyttömyyseläke | Selkokieli | Kela. https://bing.com/search?q=Tarvitsevatko+teko%c3%a4lyt+el%c3%a4kkeen.
(4) Työkyvyttömyyseläke | Selkokieli | Kela. https://www.kela.fi/web/selkokieli/kuntoutustuki-ja-tyokyvyttomyyselake.
(5) Työkyvyttömyyseläkkeen hakuohje - Työeläke.fi. https://www.tyoelake.fi/miten-haen-elaketta/tyokyvyttomyyselakkeen-hakuohje/.
(6) Oletko työskennellyt eläkkeellä? – 5 vinkkiä miten ja milloin .... https://www.varma.fi/ajankohtaista/blogit-ja-podcastit/blogit/2023-q1/oletko-tyoskennellyt-elakkeella--5-vinkkia-miten-ja-milloin-voit-hakea-siita-kertynytta-elaketta/.

Bingin vastaus tekoälyn eläkeongelmaan on yllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti